Maria Savinova och Vladimir Kazarin vid höjdpunkten: OS-guldet på 800 meter i London 2012. Sedan åkte bägge fast för dopning. Foto: TT.

Avstängde ryske tränarens desperata knep: Lät skägget växa

Publicerad

Den ryske tränaren Vladimir Kazarin stängdes av på livstid 2015. I hemlighet fortsatte han dock att träna aktiva i Kirgizistan men upptäcktes. Trots ett vildvuxet skägg.

Kazarins aktivitet är ett besvärligt ämne när den ryskas friidrotten vill ha avstängningen som IAAF infördes i november 2015 hävd. Det gör att ryska friidrottare i dagsläget inte är inbjudna till VM i Doha i höst. Aktiva får söka tillstånd och tävla under neutral flagg.

Kazarin, som tränade Maria Savinova som vann OS-guld på 800 meter i London 2012 – men senare blev av med medaljen efter att hon åkt fast för dopning, tog med sig en grupp aktiva på sju personer till Kirgizistan för att hålla sig borta från offentligheten mellan november och april men blev upptäckt, en 400 m-löpare i gruppen är tillfälligt avstängd av integritetsenheten AIU, som leds av IAAF.

Enligt AP erkänner nu Kazarin sin gärning. Han lät bland annat odla skägg för att undgå upptäckt. Han hade ett sådant sug efter friidrotten att han inte kunde låta bli att fortsätta. Dessutom kände han sig sviken av ledare inom rysk friidrott. 

– Jag har tillbringat hela mitt liv inom friidrotten, säger Kazarin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer