Stefan Holms rival får lämna sin toppost i det ryska friidrottsförbundet. Foto: Bildbyrån

Stefan Holms rival får lämna sin toppost i det ryska friidrottsförbundet

Publicerad

Förra veckan bestämde det internationella friidrottsförbundet, IAAF, att förlänga avstängningen av ryska aktiva vilket hotar VM-starten. I dag lämnade den förre OS-mästaren i höjdhopp, Andrej Silnov, sitt uppdrag som vice ordförande i det ryska friidrottsförbundet.

34-årige Silnov, som vann OS i Peking 2008, undersöks av den IAAF-ledda integritetsenheten, AIU, för misstänkt dopning 2013. Han lämnar även sin plats i det ryska friidrottsförbundets styrelse.

Under dagen kom uppgifter om att den ryske 400-meterslöparen Artem Denmukhametov har stängs av tillfälligt av AIU. Detta eftersom han har samarbetat med den livstidsavstängde tränaren Vladimir Kazarin.

Denmukhametov är en av sju aktiva som tränat under Kazarin i Kirgizistan mellan november och april, uppger ryska antidopningsmyndigheter, skriver AP. Antidopningsmyndigheterna försöker nu att identifiera personer som känt till den hemliga träningen i Kirgizistan. 

Kazarin stängdes av 2015 efter att det avslöjats att han gett utövare otillåtna prestationshöjande medel.

Lasitskene kräver att styrelsen byts ut

Efter avslöjandet om massdopning inom rysk friidrott 2015, har Wada stängt av alla ryska friidrottare från internationell tävlan. Vissa ryska idrottare, som friats från misstankar av IAAF får dock tävla under neutral flagg om de kan visa att de står utanför landets antidopningsverksamhet.

Maria Lasitskene, som tävlar som neutral, har i flera år varit världen bästa höjdhoppare och noterade världsårsbästa i Oslo med 2,01 i går. Hon kräver efter den senaste IAAF-förlängningen av avstängningen att styrelsen i det ryska friidrottsförbundet byts ut.

Säsongens höjdpunkt, VM i Doha, avgörs 27 september till 6 oktober.

Silnov var samtida med Stefan Holm och förutom guldet i Peking-OS 2008 vann han EM i Göteborg två år tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer