Meraf Bahta. Foto: Bildbyrån

Bahta kan göra comeback på SM: ”Haft en tuff vår”

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta, 31, har inte tävlat sedan den 6 september i fjol.
Nu är hon anmäld för att göra comeback på SM i Uppsala på fredag.
-Vi får väl se om hon dyker upp, säger hennes tränare Ulf Friberg.

Meraf Bahta är anmäld till SM i Uppsala som avgörs till helgen, 14 till 16 augusti. 31-åringen finns med i startlistan på 10 000 meter på fredag och 5 000 på söndag, efter att inte ha tävlat på snart ett helt år.

– Vi valde att anmäla henne innan anmälan gick ut, i och med att man inte kan efteranmäla med coronarestriktionerna som är. Hon är inte i någon storform så vi får väl se om hon dyker upp. Hon har haft en tuff vår och varit sjuk mycket, med corona i spetsen. Meraf har varit sliten och seg hela våren och haft problematik med allergi. Det har varit tufft att andas på vissa pass, säger hennes tränare Ulf Friberg.

TT: När bestämmer ni er för om hon ställer upp?

– Hon får känna efter i dag (tisdag) på ett kvalitetspass och så får man bestämma sig onsdag eller torsdag i fall hon åker upp till Uppsala. Det hade varit kul med ett SM även om hon inte är i bästa form.

2018 blev löparstjärnan avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen och därmed gjort sig skyldig till brott mot idrottens antidopningsreglemente.

Bahta blev fri att tävla igen den 1 september 2019 och gjorde comeback samma dag på 5 000-metersloppet på SM i Karlstad. Där blev det omgående seger. Därefter följde två lopp till, den 3 och 6 september i Kroatien respektive Spanien, i ett försök att nå VM i Doha.

Bahta har inte tävlat sedan det stod klart att hon inte klarat kvalgränsen.

31-åringen är alltjämt Sverigeetta genom tiderna på både 5 000- och 10 000 meter utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer