Bahta tog ett brons vid EM på 10000 meter i Berlin i augusti, en medalj hon fick behålla eftersom avstängningen trädde i kraft efteråt. Foto: TT.

Bahta överklagar dopningsdomen till Svea hovrätt

Uppdaterad
Publicerad

Den dopningsavstängda löparen Meraf Bahta har lämnat in en stämning mot Riksidrottsförbundet, RF, till Svea hovrätt.

”Meraf Bahta yrkar att Svea hovrätt fastställer att Riksidrottsnämndens beslut är ogiltigt, alternativt upphäver beslutet”, skriver hennes juridiska ombud, uppger Expressen.

Bahta hade missat tre gånger i vistelserapporteringen under förra året och efter en utdragen process med flera instanser stängdes hon i juni av till och med 31 augusti i år, efter att domen bakdaterats ett år.

Från det att avstängningen upphör 1 september till dess att VM-kvaltiden utgår 6 september är det bara sex dagar.

VM i Doha avgörs 27 september till 6 oktober.

Bahta anser bland annat att dopingnämnden, dopingkommissionen och riksidrottsnämnden är samma juridiska person, och att processen därför inte varit opartisk. Hon menar även att ledamöter i dopingkommissionen och riksidrottsnämnden varit jäviga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.