Meraf Bahta Foto: TT

Bahta väljer bort Finnkampen

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta kommer inte att springa för Sverige i Finnkampen. Långdistanslöparen ska springa 5000 m vid Diamond League-finalen i Zürich på torsdag och väljer att fokusera på det. Dessutom har uppmärksamheten i media kring 29-åringens vistelserapportering har spelat in i beslutet.
– Hon vill inte vara en belastning för laget, säger förbundskapten Karin Torneklint.

– Förra året kom Meraf direkt från Diamond League-final och dubblerade på 800 och 10000 m i Finnkampen. Men i år känner hon sig osäker på sin form utifrån den mentala press som hon fortfarande upplever, och väljer att fokusera på Zürich. Det har vi förståelse och respekt för, säger förbundskapten Karin Torneklint till friidrott.se.

– Hon måste få känna efter själv hur hon mår och vad hon klarar av att göra. Hon vill ändå göra ett försök på Diamond League som hon har blivit inbjuden till. Hon är givetvis osäker på sin form eftersom hon har haft det väldigt tufft mentalt men hon tycker ändå träningen fungerat bra på slutet,säger Torneklint till TT.

Meraf Bahta misstänks för brott mot dopningsreglerna, efter missar i vistelserapporteringssystemet, och riskerar att bli av med sitt EM-brons på 10 000 meter i Berlin och även en längre avstängning.

– När det skrivs så mycket om henne och hennes förseelser då känner hon att hon tar mycket uppmärksamhet från sina lagkamrater som gör fantastiska prestationer. Det tror jag sliter mer på henne än om hon springer individuellt (på Diamond League), då är det bara hennes roll som diskuteras i media. Och inte att hon tar mycket uppmärksamhet från andra, det tyckte hon var jobbigt på EM, säger Karin Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer