Torneklint: ”Omänskligt för Bahta att vara här”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottslandslagets förbundskapten förklarar och summerar hanteringen av Meraf Bahtas eventuella dopningsbrott – inför och under EM.
– Det är så svårt att säga vad som är rätt och fel. Vi har försökt göra det minst dåliga beslutet av en väldigt besvärlig situation, säger Karin Torneklint till SVT Sport.

Det har varit svårt, om inte omöjligt, att missa uppståndelsen kring svenska löparstjärnan Meraf Bahta senaste veckorna.

Hon valde att ställa in sitt deltagande på 5 000 meter efter att ha tagit brons på 10 000 meter.

Efter att EM avslutats för svensk del fick SVT Sports Marie Lehmann en pratstund med förbundskaptenen.

– Jag tycker att att vi tog rätt beslut. Men det var omänskligt för Bahta att vara här så hon orkade inte till slut, säger Torneklint.

Förbundet bör ta större ansvar

Hon berättar att det fanns en enighet om att låta Meraf Bahta dela i EM.

– Egentligen skulle hela utredningen ha varit sekretessbelagd men så har den läckt ut. Men alla vi har pratat med har givit rekommendationen att hon ska tävla.

Kommer ni sätta er ner och titta på det här fallet, för att sätta tydligare regler för såna situationer?

– Alltså, jag vill aldrig mer ha en sån här situation. Men jag har känt över en längre tid att det är krångligt, att det är många idrottare som tror att de gör rätt, säger Torneklint och fortsätter:

– Jag tror mer att vi måste jobba med ett säkert system och stötta dem som hamnar med en eller två förseelser. Att direkt ha en backup på nåt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer