Foto: Bildbyrån

Bahta: ”Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsstjärnan Meraf Bahta uttalar sig nu för första gången om det eventuella dopningsbrott hon begått.
”Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här”, säger hon i ett pressmeddelande.

Den svenska löparstjärnan Meraf Bahta riskerar att stängas av i upp till två år efter att ha gjort tre missar i sin vistelserapportering till dopningsjägarna.

Friidrottsförbundet har begärt omprövning av den tredje pricken men Dopningskommisionen meddelar nu efter granskning att den tredje pricken kvarstår. Därmed fortsätter utredningen och Bahta riskerar att dömas för brott mot dopningsreglerna.

– Vi har löpande kontakt med Dopingkommissionen i det här ärendet och har nu fått besked om att den förseelse där Meraf begärt omprövning, med stöd av oss, kvarstår, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.

Vid mötet den 17 augusti ska dopningskommissionen ta ställning till om de ska göra en anmälan till dopningsnämnden eller om ärendet ska avslutas.

”Verkligen olyckligt”

Samtidigt ger nu Bahta sin egen syn på saken.

– Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen. Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt, säger Bahta i pressmeddelandet på Friidrottsförbundets hemsida.

Får ändå tävla

På onsdag ska hon springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter. Om den svenska stjärnan fälls i dopningsnämnden blir hon med största sannolikhet av med en eventuell EM-medalj liksom prispengar och hennes resultat stryks.

– Med stöd av de riktlinjer som Dopingkommissionen, IAAF och EAA har, och de kontakter som vi har haft, med till exempel experter som professor Arne Ljungqvist, så har Svensk Friidrotts styrelse valt att enhälligt ge fortsatt stöd till Merafs tävlande under utredningstiden, säger Björn O. Nilsson, förbundsordförande.

– Jag vet att förbundet är emot all form av doping och det är jag också! Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa, säger Bahta.

”Kan bli förödande”

SVT:s expert Carolina Klüft menar att friidrottsförbundet inte hjälpt Bahta tillräckligt.

– Förbundet och människorna runt henne har misslyckats att stötta henne. Systemet är inte perfekt men det finns många saker man kan göra för att underlätta. Det kan ju bli förödande för en idrottare så man måste göra allt för att undvika såna här händelser, säger Klüft.

Detta har hänt

Visa

Den 26 juli avslöjade Aftonbladet att Meraf Bahta har tre missar i vistelserapporteringssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot dopningsreglerna.

Fallet ligger hos Riksidrottsförbundets dopningskommission som vid sitt nästa möte den 17 augusti tar upp ärendet och tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:s dopningsnämnd som eventuellt utdelar straff.

Under utredningen är Bahta fri att tävla enligt reglerna (inte automatisk avstängning under utredning för vistelserapporteringsbrott) — så länge inte förbundet väljer att stänga av henne.

Förbundet har skickat in en begäran om omprövning till dopningskommissionen. I begäran anges personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, samt administrativa skäl, såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl.

På onsdag ska hon springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer