Meraf Bahta Foto: TT

”Fick tredje pricken – efter för sent inlämnad rapport”

Uppdaterad
Publicerad

Sista pricken som gjorde att Meraf Bahta utreds för dopningsbrott har svenskan enligt Dagens Nyheter fått för en för sent inkommen vistelserapportering.

Meraf Bahta misstänks för dopning eftersom hon fått tre prickar då hon lika många gånger missat att uppge var hon har befunnit sig när dopningskontrollanter ville göra oannonserade tester.

Enligt tidningen DN ska anledningen till den tredje pricken röra sig om en försening, 29-åringens rapport skulle ha varit hos RF (Riksidrottsförbundet) i mitten av juni men kom fram två veckor för sent.

– Problemet är att Meraf aldrig klarat att sköta det här systemet själv. Och ska man ha någon som sköter det åt en måste det vara en person som vet när en träningstid ändras, säger förbundsordförande Bjön O. Nilsson till DN.

RF:s dopningskommission kommer att bestämma om Bahta ska ha kvar sin tredje prick eller om den tas bort. En idrottare under utredning får tävla, men om misstanken om dopningsbrott leder till dom kommer hon att stängas av och hennes resultat från EM i Berlin kommer att strykas.

EM börjar på måndag, i morgon på söndag kommer förbundskapten Karin Torneklint att hålla en extrainsatt presskonferens.

Fakta: Vistelserapportering

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.