Foto: TT NYHETSBYRÅN

Förbundet självkritiskt efter rapporteringsmissen

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsförbundet är självkritiskt efter att Meraf Bahta haft tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet, vilket kan ge två års avstängning för dopningsbrott.
– Vi måste se över våra rutiner i de här situationerna, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

På torsdagen avslöjade Aftonbladet att en svensk landslagsfriidrottare, senare bekräftad som Meraf Bahta av Friidrottsförbundet, misstänks för dopningsbrott. Enligt regelverket är tre missade tester och/eller administrativa fel i vistelserapporteringssystemet inom tolv månader ett dopningsbrott. Bahta riskerar därmed två års avstängning om ärendet går till dopningsnämnden.

– Missarna är av administrativ art. Det är inte nödvändigt så att man inte varit vid rätt ställe vid rätt tid utan det kan handla om att man tror att man anmält på ett sätt och sen har systemet inte funkat, men vi går inte in i detaljer, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet, till TT.

Friidrottsförbundet uppger att den aktuella idrottaren har dopningstestats 19 gånger sedan januari 2017 och att det vid tio tillfällen skett utanför tävling.

Ska se över rutinerna

Förbundskapten Karin Torneklint har tidigare kallat systemet för ”komplext” och sagt att man hoppas kunna ”få bort” några av missarna.

Stefan Olsson säger att systemet är krångligt, men är också självkritisk.

– Klart att vi från förbundets sida måste se över våra rutiner i de här situationerna. Vi tycker att vi har haft rimlig bra kontroll på det, men ändå händer det och vi är självkritiska i det arbetet. Vi har konstaterat att det ändå inte är jätteenkelt att klara av det på ett rimligt sätt för alla, vi försöker säkerställa att det finns personer som kan hjälpa till om den aktiva inte känner sig trygg i det själv, säger han.

Svar först i mitten av augusti

Än så länge finns en anmälan från Riksidrottsförbundets dopingkommission och förbundet har lämnat in en begäran om omprövning innan fallet eventuellt går till dopningsnämnden, som utdelar eventuellt straff. Olsson poängterar att det inte finns något åtal ännu.

– Det är otroligt viktigt att säga att just nu är det inte ett dopningsärende. Det kan ju faktiskt vara avskrivet om två timmar. Och den rättsäkerheten måste vi värna och förklara, inte för att negligera situationen.

Får tävla

Idrottaren får tävla under utredning och kan därmed vara aktuell för EM i Berlin som inleds den 6 augusti.

– Enligt dopningsreglerna innebär vissa förseelser automatisk avstängning under utredning, och vissa inte. En utövare som står misstänkt för vistelserapporteringsbrott blir inte automatiskt avstängd under utredning, säger Tommy Forsgren, tillförordnad avdelningschef på Svensk Antidoping, till Aftonbladet.

Enligt Forsgren är det då upp till förbundet att bestämma om idrottaren får delta i mästerskap eller tävlingar. Stefan Olsson har tidigare sagt att det inte kommer att bli några sanktioner mot utövaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer