Kajsa Bergqvist tar allvarligt på det inträffade. Foto: Bildbyrån

Kajsa Bergqvist: ”Givetvis väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist är väl insatt i det system som en aktiv friidrottare nu gjort tre missar i.
Hon tror att straffet kan bli tufft – och att det kan leda till en avstängning.
– Så kan fallet definitivt bli nu, säger hon.

– Det är givetvis väldigt allvarligt. Sen ska man ha klart för sig att det kan hända även om man är helt oskyldig till att ha dopat sig eller gjort något som man inte ska, säger hon till SVT Sport.

Mycket att hålla koll på

Bergqvist är väl insatt i systemet – hon använde det själv när hon var aktiv. Hon poängterar att det är svårt att alltid hålla koll på vad man har rapporterat och var man befinner sig.

– Det är ganska svårt, man måste rapportera hela tiden var man befinner sig så att man är tillgänglig för de här dopningstesterna som sker out of competition som det kallas när det inte är tävling.

– Tyvärr är det någonting man måste hålla koll på för att vi ska hålla friidrotten ren. De här reglerna finns till för att man ska komma åt de som gömmer sig för dopningspolisen genom att inte göra sig anträffbara.

”Måste vara extra noga”

Hon poängterar att hon tror att nästan alla i eliten får någon miss ibland.

– Då måste man vara extra noga så att det inte händer igen, givetvis. Har man tre missar så kan det bli en avstängning som följd även om man aldrig har visat några tecken på att man har dopat sig, utan det är för att alla ska vara noga med det här och hålla koll på det, säger hon.

Vad tror du påföljden i detta fallet blir?

– Det kan jag inte spekulera i. Det beror väl på omständigheterna men till exempel Brianna Rollins, numera McNeal, fick en sån här avstängning för två år sedan för att hon hade missat just tre oanmälda dopningskontroller och då blev hon väl avstängd ett år så vitt jag vet.

– Så kan definitivt bli fallet nu. Men sen om det finns förmildrande omständigheter eller på något sätt då kanske IAAF (Internationella friidrottsförbundet) resonerar annorlunda men visst brukar det leda till avstängning om man har missat tre.

”Visst pyssel”

När hon själv rapporterade i systemet var det hon själv som fyllde i det. Det blev ofta ändringar då hon kanske valde att träna på en annan plats på grund av väder eller vind.

– Man fick hela tiden rapportera och korrigera de här uppgifterna så det är ett visst pyssel, men i slutändan så ligger det ändå på den aktiva att fylla i det här, säger Bergqvist.

”Tråkigt för truppen”

Även Carolina Klüft, som under sin aktiva karriär missade vid ett tillfälle, håller med om att det var mycket att hålla reda på.

– Ibland kör det helt enkelt ihop sig eller man byter plats och så glömmer man att ändra. Det är lätt, det är varje dag man ska rapportera var man befinner sig men samtidigt så vet man spelreglerna och det gäller att försöka sköta det, säger hon till SVT Sport.

– Det är mänskligt att glömma men det är därför det inte ska ske flera flera gånger för då måste man riskera att bli avstängd. Det är så reglerna är för att vi ska jobba med att ha en ren idrott.

Carolina Klüft tycker att det är tråkigt när en händelse likt denna tar mycket uppmärksamhet strax innan ett mästerskap.

– Det är tråkigt för truppen och de aktiva men det är en del av idrotten. Nu får man hantera det här på bästa sätt och hoppas bara på att de som ska åka till EM verkligen kan fokusera på det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer