Foto: BILDBYRÅN

Förbundet bekräftar: Meraf Bahta utreds för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

I går kom nyheten om att en svensk friidrottare är misstänkt för dopningsbrott. Nu avslöjar förbundet själva att det rör sig om Meraf Bahta.
– Vistelserapportering är en otroligt viktig del i arbetet mot dopning genom att det möjliggör tester av aktiva mellan tävlingar. Det är därför väldigt olyckligt att detta har hänt, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

I går avslöjade Aftonbladet att en svensk friidrottare utreds för dopningsbrott. Nu bekräftar det svenska friidrottsförbundet att det rör sig om Meraf Bahta.

Det Bahta har gjort är att vid tre tillfällen ha missat att uppge var hon har befunnit sig, vilket är ett måste för att dopningskontrollanter ska kunna göra oannonserade tester, och därmed också fått tre varningar. Fälls Bahta riskerar hon avstängning mellan 12 och 24 månader.

– Det är väldigt olyckligt att detta har hänt. Vi kan dock konstatera att Meraf inte hållit sig undan eller medvetet felrapporterat, vilket bland annat är tydligt då vi alla kan följa hennes tränings- och tävlingsaktiviteter via sociala medier. Vi ber nu om respekt för att Meraf Bahta önskar att lämnas i fred för att på bästa sätt kunna förbereda sig inför EM i Berlin 7-12 augusti, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Förbundet hoppas på omprövning

Det är ännu inte klart om Bahta fälls då den tredje varningen fortfarande under utredning. Det svenska friidrottsförbundet har dessutom skickat in en ansökan om omprövning med en förhoppning om att en eller flera av varningarna ska strykas.

– Om vi kan visa på att det är på grund av olyckliga omständigheter kan man få Riksidrottsförbundet att stryka missarna. Vi jobbar på med dem, beroende på vad som hänt, om det finns en rimlig anledning, sade Karin Torneklint till SVT Sport i går.

En idrottare under utredning får tävla och Bahtas EM-deltagande är därmed inte i fara. Hon är ett av Sveriges största medaljhopp under EM i Berlin som avgörs 7-12 augusti.

Bahta vann EM-guld på 5 000 meter under EM i Zürich för fyra år sedan och kom tvåa i EM i Amsterdam för två år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer