Foto: BILDBYRÅN

Svensk friidrottsstjärna riskerar avstängning för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En svensk friidrottare har missat tre händelser i ett rapporteringssystem – något som enligt reglerna är ett dopningsbrott. Men förbundskaptenen Karin Torneklint vill tona ner händelsen.
– Om vi kan visa på att det är på grund av olyckliga omständigheter kan man få dem att stryka missar, säger hon till SVT Sport.

Svenska friidrottsförbundet bekräftar för Aftonbladet att en svensk aktiv friidrottare har missat tre rapporter och därmed riskerar avstängning i upp till 24 månader. Enligt reglerna klassas det som dopningsbrott.

– Det är inte riktigt att hen missat tre dopningkontroller utan mer att man lagt in fel information i systemet. Det händer våra aktiva en del, för det är ett komplext system, varje dag ska du beskriva var du befinner dig, 365 dagar om året, under ett viss klockslag, säger Karin Torneklint till SVT Sport.

– Då har vi en som har fått tre missar i det här systemet.

”Väldigt stressigt”

Torneklint kan inte svara på om det är idrottaren själv som begått missen.

– En del individer kan ha någon som hjälper dem med systemet, att lägga in. Jag vet att många av våra aktiva tycker att det är väldigt stressigt, säger hon.

Friidrottsförbundet är dock optimistiska till att en eller flera av missarna kan komma att strykas.

– Om vi kan visa på att det är på grund av olyckliga omständigheter kan man få Riksidrottsförbundet att stryka missarna. Vi jobbar på med dem, beroende på vad som hänt, om det finns en rimlig anledning, säger Karin Torneklint.

– Vi har fått rimliga anledningar som vi förklarar för RF, så får de ta ställning till om det är juridiskt hållbart.

Vad är det för anledningar ni fått?

– Det kommer jag inte gå in på. Vi går inte ut med några sådana här missar utan hjälper våra aktiva. Vi tycker att det finns väldigt rimliga förklaringar till det här.

Enligt Karin Torneklint har de aldrig haft en idrottare som fått tre missar tidigare. Vad påföljden blir om RF inte godkänner de förklaringarna som finns vet hon inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer