Förbundskaptenen: ”Inte hittat lösning för att hjälpa Bahta”

Publicerad

I en extrainsatt presskonferens försökte förbundskapten Karin Torneklint redogöra för dopningsutredningen mot Meraf Bahta.
– Med facit i hand har vi inte lyckats hitta en bra lösning för att hjälpa Meraf med rapporteringssystemet, säger Torneklint.

Meraf Bahta misstänks för brott mot dopningsreglerna eftersom hon fått tre prickar för missade kontroller i Wadas vistelserapporteringssystem.

Bahta som är under utredning får tävla i EM som börjar i morgon, och i dag berättade förbundskapten Karin Torneklint om Bahtas mående och vad som inträffat.

– Jag har följt Meraf och hon är en av våra mest testade aktiva, och jag vet var hon har varit alla tillfällena.

En av prickarna fick Bahta för att kvartalsrapporten lämnades in för sent, men ändå i tid för att hinna testas.

– De andra två gångerna har hon varit på våra läger, då har det stått att hon varit på annan plats än våra läger. Men jag har alltid vetat var hon är, så hon har inte hållit sig undan eller försökt gömma sig på något sätt, säger Torneklint på presskonferensen.

De flesta har haft en bom

Förbundskaptenen lägger till att att Bahta själv kommer att lämna ett uttalande innan hon tävlar.

– Sedan får vi se om hon klarar av en pressträff efter första loppet, hon har en väldigt tuff situation.

Bahta har haft missade kontroller tidigare, men de senaste åren har det fungerat ganska väl.

– Nästan samtliga aktiva har haft en bom någon gång. Med facit i hand har vi inte lyckats hitta en bra lösning för att hjälpa Meraf med rapporteringssystemet.

RF:s dopningskommission kommer att bestämma om Bahta ska ha kvar sin tredje prick eller om den tas bort.

– Fallet med Meraf Bahta kommer att behandlas vid vårt möte på fredag om två veckor. Vi blir fem ledamöter som behandlar ärendet. Sverker Nilsson är jävig eftersom han är friidrottsförbundets läkare och kommer inte att delta i beslutet, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i dopningskommissionen på Riksidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer