Keninisa Bekele. Foto: Bildbyrån

Bekele två sekunder från världsrekord i maraton

Publicerad

Etiopiens Keninisa Bekele var endast två sekunder från att slå världsrekordet i maraton på lördagen. På Berlins snabba bana kom han i mål på 2,01,41, två sekunder från Eliud Kipchoges värdsrekord från samma bana.
David Nilsson gjorde den snabbaste svenska maratontiden på 29 år då han gick i mål som 15:e man på tiden 2.11,50.

Det var perfekta förhållanden när Berlin maraton avgjordes på söndagsförmiddagen. 14 grader varmt och många världslöpare på plats, löpare som alltså valt bort VM-maran.

Kampen om segern blev till sist tuff mellan två landsmän. Keninisa Bekele kom ikapp Birhane Legese efter 35 km, och avgjorde ganska snart den kampen. Bekele sprang den första halvan på 1.01,05 och alltså andra halva något snabbare, på 1.00,36. Men trots en fin spurt nådde inte Bekele Kipchoges rekord från förra året.

– Jag är väldigt ledsen, inte alls nöjd. Men jag kan fortfarande klara det här, jag ger inte upp, sa Bekele till BBC efter målgång.

Högby IF:s David Nilsson gjorde ett fint lopp och slog personligt rekord i Berlin. Han kom i mål på fina 2.11,50, den bästa svenska maratontiden på 29 år (Åke  Erikssons  2.10,52 i Chicago 1990) och den fjärde bästa tiden någonsin. Svenska rekordet har ännu Kjell-Erik Ståhl från 1983 (2.10,38).

Trots den fina tiden missade David Nilsson OS-kvaltiden, som är satt till 2.11,30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer