Foto: Geirr Larsen,Anders Engeland, NRK / TT Nyhetsbyrån

Världsmästaren bröt – jättelopp av svensken

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande världsmästaren på 50 kilometer gång, Yohann Diniz, var redan innan starkt kritisk till att VM-loppet skulle avgöras i den starka hettan och höga luftfuktigheten i Doha. Han avbröt strax innan halv loppet var avklarat. Men svensken Anatole Ibáñez imponerade och slutade tolva.

Efter damernas maraton i Dohas klibbiga hetta, där 28 av 68 bröt och många av dem fick åka sjukvårdstransport för att snabbt få vård, befarades att femmilen i gång för damer och herrar skulle bli något liknande eller ännu värre.

Och visst var det en del som bröt, någon som kaskadkräktes på banan och någon som fick lov att föras till sjukvårdstältet, men inte så många som befarat.

Friidrotts-VM

”Höll planen perfekt”

En positiv överraskning var svenske Anatole Ibáñez som slutade tolva – trots att han tillbringat fem minuter i den så kallade straffdepån, efter det att han hade fått tre varningar. Om han hade fått en till skulle han ha blivit diskad, men om han hade sluppit depån hade han troligen slutat topp tio.

– Han gick fantastiskt, han skulle ha gjort sitt livs lopp om han inte hade hamnat i straffdepån. Han höll planen perfekt – han skulle gå på femminutersfart hela vägen och det har han gjort. Han har inte klappat igenom någonting, säger Siv Karlström, förbundskapten och även mamma till Ibáñez.

Hon håller fortfarande sonens tiondeplats på EM 2014 snäppet högre. Men tolfteplatsen i Doha var det klart bästa VM-loppet.

Diniz bröt

Direkt efter målgång fick Anatole Ibáñez stödja sig på två personer för att inte falla ihop. Men till skillnad från många andra, som direkt fick sätta sig i rullstol, kunde han stappla till ett tält för återhämtning.

– Förberedelserna och det vi gjorde under loppet kunde inte ha varit bättre, säger Siv Karlström.

En av dem som bröt var den regerande världsmästaren och världsrekordinnehavaren Yohann Diniz. Fransmannen hade inför loppet riktat stark kritik mot att loppet ens genomfördes under de förhållanden som råder i Doha, och veteranen bröt loppet innan 25 kilometer var avklarade. Efteråt sade en presstalesperson i det franska laget att Diniz hade brutit till följd av de tuffa förhållandena och att han hade känt sig som ett försöksdjur, något som gångaren också har lyft inför tävlingen.

Yohann Diniz fru Céline Bré, som stod vid målgången, sade att Diniz egentligen inte hade velat gå alls.

– När de mätte luftfuktigheten inför loppet, jag tror att den var närmare 90. Jag såg i hans ögon att han inte ville göra det här, säger hon.

Japanen Yusuke Suzuki vann loppet på 4.04,20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet