Daniel Ståhl under diskuskvalet – utan sin favoritdiskus. Foto: Bildbyrån

Ståhls diskus stoppades – kan lämna in protest

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl var ensam om att klara kvalgränsen på 65,50. Men han var inte helt nöjd efter kvalet. Kastet gjordes nämligen med ”fel” diskus, då den diskus som svensken använt hela säsongen inte godkändes innan tävlingen, avslöjade Aftonbladet.

– Vi har lämnat in en förfrågan om att få en second opinion som kommer att följas upp under kvällen, säger förbundets kommunikationsansvariga Hillevi Thor till SVT Sport.

Daniel Ståhl har använt samma diskus under hela säsongen och inte haft något problem med att få den godkänd i någon av IAAF:s tävlingar. Men när Ståhls diskus skulle vägas och kontrolleras inför fredagens kval godkändes den inte.

Friidrotts-VM

– Då bedömde den här domaren att den var lite skadad i ringen. Vi tyckte att det var lite konstigt eftersom han har använt den i alla IAAF:s tävlingar, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Det svenska teamet kommer nu att försöka få till ett andra yttrande inför finalen som avgörs på måndag kväll. Om diskusen inte blir godkänd kan det svenska lägret komma att lämna in en officiell protest.

Lånad diskus eller inte. Daniel Ståhl ser ut att kunna leverera även där. Efter ett övertramp i sitt första kast, som såg ut att vara i närheten av 70 meter klarade Ståhl kvalgränsen med marginal när hans andra kast landade på 67,88.

Oavsett om det blir final med favoritdiskusen eller en lånad kommer knappast resultaten hänga på det.

– Det är väl mer en skön känsla, att man vet att man har en diskus man trivs med, säger Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet