Cecilia Norrbom tvingades avbryta damernas maraton. Foto: Bildbyrån

Norrbom avbröt damernas maraton: ”Såg värre ut än vad det var”

Uppdaterad
Publicerad

Bisarra scener utspelade sig under damernas maraton på VM.

Sjukvårdstransporten åkte i skytteltrafik med löpare som tvingades bryta.

En av dem: svenska Cecilia Norrbom som bröt efter drygt 25 kilometer.

– Det såg nog värre ut än vad det var, säger hon till SVT efter loppet.

Redan efter 15 kilometer sågs löpare kliva av banan lite varstans längs med strandpromenaden Corniche i Doha. Några sattes i rullstol, andra togs till ambulans och vissa bara satte sig ner bredvid banan med tom blick.

Det var det här som hade fruktats på förhand: att ett maraton under extrema förhållanden – temperatur runt 30 grader och hög luftfuktighet – skulle få konsekvenser.

Friidrotts-VM

Mot slutet av loppet blev scenerna än värre. Golfbilarna som fungerade som ambulanser åkte i skytteltrafik och många av löparna som bröt var så svaga att de låg på bår i transporten.

En av dem som kom i golfbil, men vid medvetande och sittande, var svenska Cecilia Norrbom.

Hon tuppade aldrig av, men det såg otäckt ut när hon leddes från golfbilen till rullstolen och in i sjukvårdstältet. Efteråt kunde hon ge lugnande besked.

– Det såg nog värre ut än vad det var, säger hon till SVT.

Cecilia Norrboms svar på huruvida det var lämpligt att ha maraton i Qatar, nu med facit i hand, kommer snabbt:

– Nej, jag skulle aldrig göra det igen. Jag kommer inte springa en mara i det här klimatet igen. Fy fan. Jag har ändå varit här i tio dagar, tränat på den här tiden, gjort allt enligt plan. Min fysiska form var jättebra, men det var så mycket tuffare än jag trodde, säger hon till TT.

”Det här är farligt”

Monika Bytautiené från Litauen bröt efter 17 kilometer och var kritisk till att loppet genomförts.

– Jag mådde jättedåligt, mitt huvud var överhettat, mina ben var jättetunga … Det var väldigt farligt för mig, säger hon.

– Att ha maraton i den här delen av världen var en riktigt dålig idé, det här är extremt. Jag tycker att de borde ha ställt in tävlingen.

Bytautiené kunde ändå stå på benen kort efter att hon hade brutit, men mådde fortfarande inte bra. Och hon säger att hon var rädd när hon mådde som sämst under loppet.

– Jag har en liten dotter … Jag ville komma hem till henne. Det här är farligt.

Kenyansk seger

Vann gjorde kenyanskan Ruth Chepngetich på tiden 2.32,43 – den långsammaste segertiden någonsin i VM. Regerande mästaren Rose Chelimo från Bahrain kom in dryga minuten senare och fick nöja sig med silvret, medan bronset gick till Namibias Helalia Johannes.

Så var damernas maraton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet