Angelica Bengtsson. Foto: Bildbyrån

Bengtsson: ”Kände att det var det värsta som hänt mig”

Uppdaterad
Publicerad
Stavhoppsstjärnorna Angelica Bengtsson och Michaela Meijer har i flera år turats om att slå varandras rekord.
Men konkurrensen har inte bara sporrat Bengtsson.
– När hon slog mitt svenska rekord kände jag att det var det värsta som hade hänt mig, säger hon inför kvällens gala från Karlstad.

Stavhopparna är födda med några veckors mellanrum, i juli 1993, och slog igenom ungefär samtidigt för drygt tio år sedan. Angelica Bengtsson har oftast legat något snäpp framför landslagskollegan och har det svenska rekordet i stavhopp med 4,81 i franska Clermont-Ferrand i fjol.

Trots det berättar Bengtsson, inför den internationella galan ”Inspiration Games” från Karlstad, om hur situationen har känts både pressande och stressande. Inte minst då Michaela Meijer 2017 satte nytt svenskt rekord när hon hoppade 4,71 på hemmaplan i Göteborg.

– Ja, och där 2017 kände jag att jag inte var bra i kroppen. När hon har varit i närheten av mig förut så har jag sagt att det varit jobbigt, säger Angelica Bengtsson till TT.

I dag är dock situationen en annan och Bengtsson har släppt pressen från landslagskollegan.

– Nu känner jag mig väldigt stabil och är inte orolig på samma sätt. Min formkurva är bra och mitt personliga rekord är högre än hennes, än så länge är det bara peppande, säger Bengtsson.

Konkurrenterna tävlar på annan ort

I dag ser hon det svenska stavhoppslandslaget som en stark enhet, snarare än enskilda individer.

– Jag har gått in i att vi är ett svenskt lag och att vi är väldigt starka varje gång vi kommer till ett mästerskap. Det är mindre fokus på namn, säger Bengtsson

I kvällens tävling ”Inspiration Games”, som är en del av Diamond League i år, finns inte Meijer med i startlistorna. Däremot möter Bengtsson flera internationella hoppare som exempelvis Sandi Morris från USA och Ekaterina Stefanidi från Grekland, som båda tävlar från annan ort.

Bengtsson och den polske stavhopparen Piotr Lisek är de enda tävlande på plats i Karlstad.

– Det kommer att vara segt att hoppa ensam. Jag trodde formen skulle vara sämre, men jag känner mig i ovanligt bra form. Jag har jobbat en hel del för att få något annat att tänka på och det verkar som att väldigt mycket ligger i psyket. När huvudet mår bra går staven bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer