Svettigt värre. Klimatrummet på Bosön ska hjälpa svenska idrottare, som Kalle Berglund på bilden, att acklimatisera sig för mästerskap i varmare klimat Foto: SVT

Sveriges OS-vapen: Svettdrypande klimatrum

Uppdaterad
Publicerad

40 graders värme, 90 procents luftfuktighet och en syrebrist motsvarande 5700 meter över havet – så långt kan det nybyggda klimatrummet på Bosön i Stockholm drivas.

– Man utsätter kroppen för en annan sorts stress som jag inte är van vid, säger 1 500-meterslöparen Kalle Berglund till SVT Sport.

Inför OS i Japan nästa år satsar svenska konditionsidrottare på att vänja sig vid det varma sommarklimatet i Tokyo. Det nybyggda klimatrummet på Bosön är en blågul räddare i nöden inför ett OS som befaras bli löparnas skräck, och SVT Sport fick se fjolårets VM-finalist på 1 500 meter springa en mil på löpband i en drypande växthusvärme.

– När jag ska prestera som bäst i Tokyo kommer jag att få stor nytta av att vara van fysiskt och mentalt, så jag vet vad som väntar, säger Kalle Berglund.

Det är en klimatsmart satsning, där den tropiska sommaren får komma till den svenske rekordhållaren på 1 500 meter, dessutom i tider där resande undanbedes. Vågen avslöjar efter passet vad som händer med kroppen.

– Jag gick ner drygt ett kilo, och då drack jag ändå en och en halv liter vatten under de här 47 minuterna, säger Kalle Berglund.

Se hela reportaget här:

ARKIV: Fougberg VM-laddar i brandstationens källare (28 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.