Foto: Bildbyrån.

Bergqvist: ”Kramer kan slåss om guld”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska friidrottarna har inlett inomhussäsongen starkt och när inne-EM inleds i Glasgow på fredag finns det hopp om flera svenska medaljer. Och det största hoppet är 800-meterslöparen Andreas Kramer, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

– I rätt lopp kan han slåss om guld, säger hon.

Bergqvist identifierar sju medaljhopp på förhand: Kramer, stavhoppstrion Melker Svärd Jacobsson, Angelica Bengtsson och Michaela Meijer, Thobias Nilsson Montler i längdhopp, Fanny Roos i kula och Henrik Larsson på 60 meter.

– Det är en hel del medaljchanser och ska bli jättespännande att följa, säger Bergqvist.

Men det är en hel del som ska stämma för att hoppet ska förvandlas till medalj.

– Det är ingen som kan prestera halvbra utan man måste vara på topp just den dagen för att kunna göra det. Men de har väldigt fina chanser. I rätt lopp skulle Kramer kunna slåss om guld och även Nilsson Montler visade ju att han är en riktigt mästerskapshoppare på EM i somras.

”Chans att vinna”

Ur svensk synpunkt blir herrarnas 800 meter, med silvermedaljören från sommaren utomhus-EM Andreas Kramer, det mest intressanta.

– Han är så duktig löpare och blir det ett bra lopp som passar honom kan det räcka hela vägen. Det känns öppet. Är Kramer i sitt bästa slag har han faktiskt chans att vinna.

Fyra av de svenska deltagarna har satt svenska rekord i år: Bengtsson, Meijer, Roos och Yolanda Ngarambe. Och fler rekord kan ryka innan EM är slut, tror Bergqvist.

”Roos i superbra form”

– Kramer om det blir ett snabbt lopp skulle kunna hota Martin Enholm gamla rekord från 1992 (1.45,91). Och springer han så snabbt kan han ju vinna också. Michaela och Angelica har ju turats om att slå rekord, Fanny Roos är i superbra form, om de får till det hundraprocentigt skulle de kunna göra det.

Det sista medaljhoppet är unge sprintern Henrik Larsson.

– Om han springer på sin allra högsta nivå skulle han kunna blanda sig i en medaljstrid. Det var ju helt chockartat i fjol med tre svenskar i final på 60 meter. Austin Hamilton brons. Det finns en möjlighet att Henrik Larsson och Austin skulle kunna ta sig till final i år.

Svagt höjdhopp

Trots att Armand Duplantis avstår EM har Sverige alltså tre medaljkandidater i stavhopp. Sverige har även en stolt höjdhoppstradition men i den grenen ser det tyngre ut. Fabian Delryd är skadad och därmed är Sverige helt utan representation i herrklassen. Tre damer ställer upp: Sofie Skoog, Erika Kinsey och Bianca Salming. Men den höjd som lär krävas för final, 1,90, är ungefär i  nivå med deras årsbästa.

– Hoppar de 1,90 felfritt eller tar nästa höjd så ska de ju kunna fixa det, men det är långt ifrån givet. Men någon borde gå till final i alla fall.

Satsar på dubbla guld

Om vi lyfter blicken från Sverige – vilken blir den mest spännande duellen på EM?

– Det ska bli väldigt spännande att se skotska hemmahoppet Laura Muir som satsar på att ta dubbla guld på 1500 meter och 3000 meter. Det blir en duell med Konstanze Klosterhalfen som har sprungit 3000 jättebra, det kan bli väldigt spännande. Det kommer att bli ett snabbt lopp.

En annan som tänkt dubblera på dessa sträckor är svenska Yolanda Ngarambe, som imponerat stort på tävlingar i USA i år.

– Hon är vassast på 1500 och har det kvalet tidigare på fredagskvällen, före 3000-finalen. Det är ett väldigt tufft schema, men hon är otroligt formstark, har haft en dundersäsong och osar självförtroende. Kommer man från en sådan säsong känner man sig nästan odödlig, det ska bli väldigt kul att följa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.