Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten kritisk mot knuffen – se situationen

Bergqvist kritisk till ugandiska på 800 meter: ”Man kan inte knuffa undan sin motståndare”

Uppdaterad
Publicerad

Ugandiskan Halimah Nakaayi vann den tredje semifinalen på 800 meter på säsongsbästa 1.59,35 efter ett stökigt lopp där hon knuffade sig fram. Kajsa Bergqvist är kritisk till löpningen:
– Man kan inte trycka sig förbi, säger Bergqvist.

Nakaayi försökte pressa sig fram på bortre långsidan efter runt 550 meter under lördagskvällen men kom inte förbi kenyanskan Eunice Sum som höll sin position i ledning vid sargen. Sum fick en rejäl knuff innan kurvan kom.

När det sedan drog ihop sig till upploppet knuffade sig Nakaayi förbi jamaicanskan Natoya Goule som vinglade till ordentligt och tappade fart.

– Det vete katten om Nakaayi kommer undan med det där, sade SVT Sports kommentator Niklas Nord i sändningen.

”Missar finalen på grund av den knuffen”

Experten Kajsa Bergqvist gillade inte beteendet.

– Finns det inte plats finns det inte plats. Hon försökte ta sig förbi på insidan, lite liknande det som Jakob Ingebrigtsen gjorde (försöket på 5000 meter). Finns det ingen plats där kan man ju inte knuffa undan sina motståndare. Man kan inte trycka sig förbi och jag tycker att hon gick lite väl hårt fram och störde verkligen Goule som missar finalen på grund av den knuff hon får, sade Bergqvist.

I Norge var man ännu mer upprörd.

”Värsta jag sett”

– Det är det värsta jag sett. Det kan inte vara godkänt. Man får inte knuffa sig fram på det viset, sade NRK:s kommentator Jan Post.

Nakaayi tyckte inte att hon passerat någon gräns.

– De andra knuffade mig och jag måste försvara mig själv. Det är inget att bli diskad för. Nu vill jag ta guldmedaljen, sade Nakaayi till NRK.

IAAF lämnade incidenten utan åtgärd och Nakaayi finns med i startlistan till finalen på måndag klockan 21.10. I Caster Semenyas frånvaro, en av flera kvinnliga löpare som stoppats på grund av för höga halter av testosteron, är finalen vidöppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer