Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kajsa Bergqvist omfamnade Armand Duplantis efter VM-guldet. Foto: Bildbyrån

Kajsa Bergqvist: ”Våra stjärnor har levererat till fullo”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Armand Duplantis guld i stavhopp kan den svenska insatsen summeras. Under söndagen sker finalpasset utan svenskt deltagande. Det slutade med tre medaljer, två guld och ett silver.

– Det har varit ett fantastiskt mästerskap på många sätt. Vi har två guld och ett silver och våra stjärnor har verkligen levererat till fullo, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist till SVT Sport och tänker på diskusmästaren Daniel Ståhl och gångtvåan Perseus Karlström.

Det var ett ganska långt hopp bakom de tre stora i mästerskapet.

– Sedan har vi ett antal placeringar där bakom, Tobbe (Thobias Montler) tog en sjätteplats och vi har en hel del semifinaler men det är klart att jag kanske hade önskat att några fler tagit sig till final eller ett steg vidare i tävlingen men sett till truppen i stort är jag otroligt nöjd, många har satt personrekord eller gjort årets bästa prestation, funderar Bergqvist.

Starka juniorkullar kan ta nästa kliv

Inför VM var det stora svenska juniorframgångar vid Europamästerskap i både U20 och U23, som skvallrar om en ljus framtid.

– Vi har en spjutspets och en stor toppbredd och varit otroligt starka på juniormästerskapen där de så småningom kan ta steg mot yppersta världseliten.

Det var många kastare i truppen, tio stycken, men bara Daniel Ståhl som gick till final.

– Det är tufft med 207 länder som deltar, Simon (Pettersson) hade ett hårfint övertramp som upptäcktes först långt efteråt. Ibland har man stolpe in ibland stolpe ut. Jag hade hoppats på att någon av kultjejerna gått till final, säger Bergqvist.

Vad i övrigt sticker ut?

– Det har varit ett fantastiskt mästerskap med publiken som levt med, det har varit tryck på försökspassen till och med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.