Kajsa Bergqvist menar att detta är riktigt illa. Foto: Bildbyrån/TT

Bergqvist: ”Vi har varit förskonade”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Kajsa Bergqvist ser oroande på framtiden efter vetskapen om Abeba Aregawi . ”Det är riktigt, riktigt illa”, säger hon.

Enligt uppgifter till SVT:s expert Kajsa Bergqvist gjordes testet, som nu kan fälla Abeba Aregawi, i början av januari.

– Det var ”out of competition”, och enligt min källa så handlar det inte om bloddopning och inte heller om anabola steroider, säger Bergqvist.

Hur ofta är b-provet annorlunda?

– I 99,9 procent av fallen kommer b-provet visa samma sak.

Det är inte första gången som Aregawi är i blåsväder.

– Hela historien sedan hon blev svensk medborgare innehåller tveksamheter, hur hon blev det över huvud taget och kring giftemålet och skatteaffärer. Att hon blev svensk medborgare var en praktisk lösning för henne. Svenska friidrottsförbundet och Hammarby, som hon tävlar för, ångrar nog lite att de bistått henne så mycket.

”Det är chockerande”

Hon säger själv att det inte varit medvetet, vad säger du om det?

– Tävlar man på yttersta elitnivån då ska man veta. Man undrar givetvis vad det är och nu vill man ha korten på bordet.

– Personer på den här nivån ska ha superkoll. Ett kosttillskott och att man inte har koll, det är ingen ursäkt. Det är ens skyldighet att ha koll.

Hon menar att Sverige tidigare har varit förskonade mot detta.

– Sverige har alltid haft ett oerhört bra rykte gällande detta, och nu har svensk fridrott blivit av med sin oskuld skulle man kunna säga.

– Hon är ett av våra största medaljhopp vid OS i Rio. Det är riktigt, riktigt illa.

– Det är fruktansvärt tråkigt och chockerande. Sedan ska man ha med sig att vi vet väldigt lite.

”Stängas av på livstid”

Sedan drygt ett år tillbaka har svensk friidrott med i sitt regelverk att vid fällda dopningsfall från IAAF så dubblerar de avstängningen för atleten i landslaget.

– Det är ett steg i rätt riktning och det är bra att svensk friidrott har gjort detta. Jag tycker personligen att man ska stängas av på livstid när man åker fast för dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer