Tillfälligt besked: Semenya fri att tävla utan medicinering

Uppdaterad
Publicerad

Den schweiziska högsta domstolen har avslagit IAAF.s krav på att Caster Semenya ska tvingas medicinera sina naturligt höga testosteronvärden. Trots det stoppas Semenya från att tävla på söndag.

Det är Olympic Channel som kommer med uppgifterna, ett beslut som är av tillfällig natur. Det internationella friidrottsförbundet IAAF kan fortfarande överklaga beslutet men har fått avslag att få igenom beslutet att Semenya ska medicineras med omedelbar verkan.

Skiljedomstolen Cas följde IAAF:s begäran 1 maj och beslutade att sydafrikanskan som hyperandrogyn var tvungen att medicinera ner sina testosteronvärden för att få tävla på distanser mellan 400 och 1609 meter, något Schweiz högsta domstol överprövade 31 maj. 

Trots dagens utslag förvägras Semenya, som just nu är i Frankrike efter att ha tävlat i Paris i tisdags och i kväll följde laget i fotbolls-VM, att delta i Rabats Diaomnd League-tävling på söndag där hon vill springa 800 meter. Det marockanska friidrottsförbundet har avslagit hennes ansökan utan motivering, skriver Reuters.

– Det strider mot schweiziska domstolens utslag, säger Semenyas advokater.

Har ett VM-guld på 800 meter att försvara

Semenya, som har ett VM-guld på 800 m att försvara i Doha i höst, vägrar att medicinera ner sina testosteronvärden.  Hon kan nu tävla utan restriktioner i väntan på att IAAF inkommer med ett överklagande.

Den högsta domstolen i Schweiz har satt 25 juni som sista dag för överklagandet.

– Jag är tacksam gentemot den schweiziska domstolen för det här beslutet. Jag hoppas att mitt överklagande ska leda till att jag kan springa fritt en dag, sade Semenya efter Schweiz högsta domstols beslut den 31 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.