Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bianca Salming minns pappa Börje. Foto: Bildbyrån/SVT

Bianca Salming om idrotten i sorgen: Det är fortfarande en frizon för mig

Uppdaterad
Publicerad

Mångkamparen Bianca Salming tog stora idrottsliga kliv under året som gick samtidigt som hon och familjen gick igenom en tragedi.

Den 24 november gick Börje Salming bort efter att ha kämpat mot sjukdomen ALS.

När SVT Sport träffar Bianca Salming är det i träningshallen i Sollentuna norr om Stockholm.

– Det är fortfarande en slags frizon för mig att komma hit. Det är en trygg plats, säger hon.

– Träningen var till en början väldigt skön att ha. Det var så mycket känslor och tankar. När jag väl kom hit till hallen kunde jag släppa allting utanför. Jag kunde bara tänka på att springa över den här häcken eller lyssna på gruppen när de pratade. Det var skönt att vara i ett annat sammanhang.

Både i Toronto och i Sverige fick Börje Salming ta emot stora ovationer, både för hur han var som ishockeyspelare, men också för hur han var som människa. Trots att han var svårt sjuk i ALS kunde han närvara vid hyllningarna, med hjälp av sin familj.

– Det jag ser som en fördel, som jag inte tror att många får uppleva, är att pappa i alla fall fick uppleva mycket av hans hyllningar innan han gick bort.

Siktar mot topplaceringar i vår

Trots de tunga månaderna, sorgen och saknaden ger 24-åringen ett intryck av att se ljuset i mörkret. I idrotten finns tydliga mål och resultat att ta sikte mot.  

– Jag har missat inomhussäsongen två år i rad och jag älskar att tävla inomhus. Jag älskar att köra femkamp, säger hon.

Under EM i München i somras satte hon ett nytt personbästa i sjukamp, 6185 poäng och slutade åtta i tävlingen. Vinterns nästa stora delmål är inomhus-EM i Turkiet i mars.

– Nu vill jag inte bara vara med på EM, nu vill jag upp och slåss om topplaceringarna. Just inomhus känner jag att jag verkligen har kapacitet att göra det. Det känns som att det är dags för mig att göra det.

Se hela reportaget med Bianca Salming:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.