Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundskaptenen Glenn Solberg om Bengt ”Bengan” Johansson: ”Lärt mig allt om handboll” Foto: SVT/Bildbyrån

Bengt Johansson – en föregångare till framtidens ledarskap: ”Betytt jättemycket för mig som människa”

Uppdaterad
Publicerad

2022 var året då Sveriges handbollsherrar tog ett EM-guld – för första gången på 20 år.

Men det var också året då svensk handboll miste en av sportens största ledare, Bengt Johansson.

– Han var en föregångare för många idrottsledare. Han öppnade dörren för ett inkluderande ledarskap, säger Stefan Lövgren, spelare i  ”Bengans” legendariska landslag och idag vd för handbollslandslaget.

Bengt ”Bengan” Johanssons betydelse för svensk handboll går knappast att överdriva.

Som förbundskapten för det svenska herrlandslaget åren 1988-2004 blev han folkkär när han ledde laget till 13 medaljer. Den sista kom 2002, ett EM-guld på hemmaplan i Globen.

Det dröjde 20 år tills bedriften skulle återupprepas, då Niclas Ekberg placerade in straffen som innebär 27-26 mot Spanien i Budapest. 

”Han var extremt ensam om det”

Samtliga gamla spelare hyllar Bengt Johansson för hans ledarskap. Det beskrivs som ”öppet”, ”demokratiskt” och ”inkluderande”.

– Det var han extremt ensam om i början på 90-talet. Han var snabb på att involvera sina spelare, och satt verkligen inte på några höga hästar. Han ville ha spelarnas åsikter och såg till att väldigt många var involverade i spelet. Det skapade ett större engagemang och ett eget ansvar hos oss spelare, säger Staffan Olsson, som själv var förbundskapten mellan 2008-2016.

– Han var fenomenal på att få alla att känna sig delaktiga. Han fick alla att acceptera sin speltid och fick till en gruppdynamik, oavsett hur mycket man spelade, säger Stefan Lövgren.

Beskrivs som en dörrröppnare för framtidens ledare

I januari har nuvarande förbundskaptenen Glenn Solberg en ny chans till bragd, då VM avgörs i Sverige och Polen. Stefan Lövgren menar att ”Bengan” indirekt har del i framgången då han visat vägen för ett ledarskap som är betydligt vanligare idag, något som Glenn Solberg stämmer in i. 

– Det är inte bara handbollen. Han har varit en föregångare för många idrottsledare. Han öppnade dörren för ett inkluderande ledarskap och visade vägen, säger Stefan Lövgren.

– Han var en stor förebild, jag växte upp med honom och den svenska modellen. Både Bengan och andra svenska tränare har präglat min karriär. Han är en fantastisk person och människa, säger Glenn Solberg. 

”Har betytt jättemycket för mig som människa”

Bengt Johansson blev 79 år gammal, efter att ha avlidit i maj.

– Han har satt oförglömliga spår och minnen för svensk handboll. Allt framgångsrikt ledarskap är ett sådant som Bengts, säger Stefan Lövgren.

– Vi är ganska många som blev ledare och tränare från laget. Det tror jag är ett bevis på att vi fick prova våra vingar rätt så tidigt, att ta ansvar och prova taktik. Han ska ha stor kredd för det, säger Staffan Olsson.

KLIPP: Det här var Bengt Johansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt ”Bengan” Johansson. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.