Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bianca Salming satte personbästa i sjukamp i EM Foto: SVT/Bildbyrån

Bianca Salming satte personbästa i EM

Uppdaterad
Publicerad

Bianca Salming avslutade EM-sjukampen på ett snyggt sätt genom att bli fyra på 800 meter. Det räckte till ett personbästa och en åttondeplats på EM.

– Jag uppnådde det jag ville, säger hon till SVT Sport.

Inför det avslutande 800-metersloppet var Salming tia i totalen. Hon gick sedan ut tufft och ledde rätt så stort i ett skede under det första varvet i sitt heat.

Hon kroknade lite på slutet, men blev fyra på tiden 2.11,85. Det var ett säsongsbästa i grenen och gjorde att totalpoängen landade på det personliga rekordet 6185 poäng. Det är 84 poäng bättre än 23-åringens tidigare rekord.

– Jag siktade på personligt rekord och topp åtta. Jag uppnådde det jag ville, så jag får bara njuta nu, säger Salming till SVT Sport.

Hon berättar att det var en överväldigande känsla inför den sista grenen.

– Jag kan inte förklara hur det kändes. Vi kom in precis där de hoppade höjdhopp och jag bara 'gud vad är det jag ska göra nu'. Det var helt sjukt. Det var en blandning mellan att jag ville njuta och att jag ville spy. Men det var sjukt kul.

– Jag har aldrig varit på ett mästerskap med så här bra stämning. Det är helt sjukt.

I och med 800-metersloppet klättrade hon också till en åttondeplats i totalen. 800-metersloppet vanns av den polska stjärnan Adrianna Sulek.

Hon blev tvåa i totalen, nästan 100 poäng efter den belgiska segraren Nafissatou Thiam som vann med poängen 6628. Bronset gick till Annik Kälin, Schweiz. Bronsmedaljören satte nationsrekord.

Salmings bästa grenar var som vanligt spjut och höjdhopp. I de två grenarna var hon trea.

– Hon gör en jättefin mångkamp, säger SVT Sports expert Christian Olsson.

Klipp: Bianca Salming: ”Var helt sjukt – ville spy”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Superbesviken nu”

Lisa Lilja åkte ut i semifinalen på 200 meter. Hon blev åtta och sist i sitt heat med tiden 23,96 sekunder.

– Jag är superbesviken nu. Det kändes sjukt snävt ur kurvan. Det stämde bara inte, säger Lilja, som hade innerbanan, till SVT Sport.

Ragnar Carlsson slutade nia i släggfinalen med resultatet 74,00 meter. Därmed blev det alltså bara tre kast för 21-åringen.

– Å ena sidan är nia i Europa inte så tokigt, men jag känner att jag vara kapabel till mycket mer. Så det är rätt så trist, säger han.

Segern gick till polacken Wojciech Nowicki som satte ett världsårsbästa med ett kast som mätte 82,00 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.