Under stort hemlighetsmakeri spelade Bolt och Laurynne Cabardo, elvaårig pingistalang tävlande för Stockholmsklubben Ängby SK, in en reklamfilm för OS i Tokyo. Inspelningen skedde i Lettland i april och fotograf var Laurynnes far Laser. Foto: Laser Cabardo / TT

Bolt får se en annan mästare i Tokyo: ”Konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan Aten 2004 kommer inte den olympiska mästaren på 100 och 200 meter att heta Usain Bolt.

– Det blir konstigt, säger Bolt som ska följa spelen från tv-soffan i Jamaica.

Bolt vann båda distanserna 2008, 2012 och 2016. Han lade av 2017 efter att ha blivit liggande på VM-banan i London med en muskelbristning i baklåret i korta stafetten. Nyligen blev han pappa till tvillingpojkarna Saint Leo och Thunder (det namnet är fadern extra nöjd med). Tidigare har han och flickvännen Kasi Bennett dottern Olympia Lightning, 4. Bolts arv går genom hans barn. Hans smeknamn under den aktiva karriären var Lightning Bolt.

– Det kommer att bli underbart att följa tävlingarna, lite som att andas frisk luft för mig. Men samtidigt är jag väldigt tävlingsinriktad och att se någon annan än mig vinna 100 meter kommer att bli konstigt men det blir häftigt att titta på, säger Bolt enligt AP.

Överlägsen statistiketta är amerikanen Trayvon Bromell, 25, som sprungit på 9,77, men på behörigt avstånd till Bolts världsrekord på 9,58 från Berlin-VM 2009. Med Bolt borta från tronen har USA återigen tagit över. De åtta främsta i världen i år kommer från USA – men bara tre kommer att delta i OS i Tokyo som invigs 23 juli.

– Bromell är en stor talang och jag ser fram emot att se honom tävla. Han har haft en del problem med skador genom åren men fått det att lossna den här säsongen. Jag ser fram emot att se honom i OS, säger Bolt som har samma agent som amerikanen.

Bromell VM-trea bakom Bolt 2015

Redan som 20-åring i Peking 2015 blev Bromell delad trea på 100 meter i VM (hans enda globala utomhusmedalj), ett lopp som de flesta kommer ihåg för att Bolt knäckte Justin Gatlin på slutet och vann med en hundradel, 9,79 mot 9,80. Mentalt starke Bolt tog sig förbi Gatlin, hade 9,77 i semin, som spände sig och tappade loppet.

34-årige Bolt är trebarnsfar och ägnar sig åt musiken, reaggae så klart, och har även en restaurang vars namn visar på hans intressen: Tracks & Records.

Bolt är fem år yngre än Justin Gatlin, som sprungit under tio sekunder i år men missade att kvala in till OS, men saknar inte startblocken eller ljudet från startpistolen. Någon comeback är inte aktuell. 

– När jag tänker på all träning som krävs så saknar jag det inte speciellt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.