Foto: Bildbyrån

Brittisk löpare förfalskade covid-test – riskerar missa OS

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske 5000 m-löparen Andrew Butchart berättade i en podd att han förfalskat ett covidtest för att komma tillbaka efter en tävling utomlands. Nu utreds han och riskerar att missa OS i Tokyo.

– Alla har förfalskat ett PCR-test sade Butchart i podden.

Butchart var sexa i senaste OS i Rio de Janeiro 2016 och åtta i hemma-VM London året efter. Nu stormar det kring den 29-årige löparen som var en av de 72 uttagna friidrottarna i Storbritanniens OS-trupp.

Han stod i incheckningskön, oklart i vilket i land, och upptäckte att han behövde ett PCR-test som var mindre än 48 timmar gammalt och Butchart var kreativ i överkant och letade reda på ett gammalt test och ändrade tid och datum.

Corona och idrott

– Det är så svårt att få ett PCR-test och jag är säker på att alla har förfalskat sina tester, sade Butchart i podden i söndags enligt The Guardian.

Butcharts namn ströks efter 33 minuter

När den brittiska OS-truppens släpptes i tisdags hann Butcharts namn ligga ute i 33 minuter innan det raderades och en utredning tillsattes. När podden började uppmärksammas togs den bort från nätet.

– Allt är möjiigt och finns på bordet. Vi måste ta reda på vad som egentligen sagts och vad han menade med det, säger en talesman för det brittiska friidrottsförbundet. Senast 7 juli måste ett utslag ske eftersom det är sista datum att ändra namn till OS.

Situationen är extra känslig för brittiska idrottare eftersom landet är ett av tio som har hårdare restriktioner inför spelen i Japan beroende på den nya Delta-varianten av covid-19.

Butchhart fick kalla fötter efter sin frispråkighet och gick senare ut och sade att han överdrev.

– Jag kanske överdrev händelsen för podden och jag ber om ursäkt om jag orsakat obehag för någon i den brittiska OS-truppen eller i den japanska OS-organisationen. Jag har aldrig förfalskat ett PCR-test och har alltid följt de riktlinjer som finns i de länder jag rest till, säger Butchart.

Buthart har det här året tävlat utomlands i Tyskland, Polen och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet