Carolina Klüft har blivit utnämd till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin. Foto: TT

Carolina Klüft utnämnd till hedersdoktor

Publicerad

Carolina Klüft har blivit utnämnd till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Den tidigare friidrottsstjärnan får utmärkelsen för sitt arbete med Kronprinsessparets organisation Generation Pep.

Carolina Klüft, som bland annat tog ett OS-guld och tre VM-guld utomhus i sjukamp innan hon avslutade karriären som längdhoppare 2012, har de senaste åren varit engagerad i att få barn och ungdomar att röra sig mer och är verksamhetschef i den icke vinstdrivande organisationen.

”Genom sitt arbete i Generation Pep inspirerar Carolina Klüft både organisationer och enskilda personer, och jag vet att hon alltid är mycket noga med att den information hon för fram har vetenskaplig evidens”, säger professor Agneta Holmäng, styrelseordförande och dekan, i ett pressmeddelande.

”Behöver skapa konkret förändring”

Carolina Klüft säger att hon är hedrad över utmärkelsen.

”Dels behöver vi skapa konkret förändring genom olika åtgärder och insatser, inom skolan och på andra arenor där vi jobbar, och dels behöver människor få ta del av den kunskap som finns på Göteborgs universitet och på andra universitet”, säger Carolina Klüft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer