Christian Coleman stormar fram. Foto: Bildbyrån.

Coleman världens snabbaste man – vann 100 m-finalen på 9,76

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriten Christian Coleman höll för trycket och vann 100 m-finalen på 9,76 och tog karriärens första VM-guld.

– Det känns galet att mitt namn finns med på listan över världsmästare på 100 meter. Jag är tacksam, ödmjuk och välsignad. Jag fick med mig ett personligt rekord och guldmedaljen. Det är så mycket känslor, sånt liv på läktaren och min familj är här, säger Coleman till SVT Sport.

Coleman flög ur blocket från bana fyra och gled ifrån fältet. Hans mentor, den regerande mästaren Justin Gatlin, rusade från bana tre in på silverplats på 9,89. Coleman förbättrade sitt personrekord med tre hundradelar och är nu sjätte löpare genom alla tider. Andre De Grasse var trea på personrekordet 9,90.

Friidrotts-VM

I semifinalen tidigare under kvällen vann Coleman överlägset på 9,88 i lätt motvind och imponerade stort.

”Coleman växer i mina ögon”

– Coleman växer i mina ögon efter vad han presterar här. Han kommer in med ett stort favoritskap, vilket inte är det lättaste att hantera. Han var otroligt övertygande i både försök och semi och så behåller han det lugnet här, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

Länge var det dock oklart om Coleman skulle få delta i mästerskapet. Så sent som i början av september lades en utredning mot sprintstjärnan ner. Dessförinnan stod han anklagad av den amerikanska antidopningsbyrån Usada för att ha brutit mot dopningsreglerna genom att ha uteblivit vid tre dopningstester inom loppet av en tolvmånadersperiod.

– Jag var aldrig orolig utan har hela tiden inställd på att komma hit och springa enligt planen. Att komma hem med en guldmedalj. Och nu är jag världsmästare – jag fick det gjort, säger Coleman.

Det var den första stora 100 m-finalen sedan VM i Osaka 2007 utan Usain Bolt i startfältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet