Daniel Ståhl: Därför ska Duplantis vinna

Uppdaterad
Publicerad

Om Daniel Ståhl får bestämma ska landslagskompisen Armand Duplantis bli årets manlige friidrottare i världen.
– Han gjorde den största bedriften. Klart Duplantis ska vinna, säger diskuskastaren till SVT Sport.

Svenska diskusstjärnan Daniel Ståhl tycker att hans landslagskollega Armand Duplantis är given vinnare av priset Årets manlige friidrottare. Han menar att bedriften att klara en drömgräns i en stortävling som 18-åring slår allt.

Duplantis är en av tio kandidater till priset som delas ut på internationella friidrottsförbundets gala i Monaco 4 december. Franske tiokamparen Kevin Mayer som slog världsrekord lär dock också få röster:

– Det är inget snack om saken, han ska vinna. Det Duplantis gjorde i Berlin är unikt. Han hoppade över en drömgräns i ett stor mästerskap, dessutom inne i borgen i Berlin. Så tyvärr, Kevin Mayer. Han slog världsrekord i tiokamp, men det var på en mindre tävling på en mindre arena.

Daniel Ståhl är inne i sin hårda uppbyggnadsperiod, vilket innebär övningskast med tyngre vikter, samt tung styrketräning.

– Men jag pendlar rätt mycket mellan Stockholm och Växjö (där tränaren finns). Jag kör på och har inga planer på träningsläger utomhus ännu.

På frågan om han är besviken över att själv inte vara nominerad, eller överraskad över att ingen diskuskastare är nominerad, svarar han:

– Vi var nog lite för jämna. Det var tre som dominerade sporten, men ingen som stack ut i år. (Andrius) Gudzius, (Frederic) Dacres och jag delade på segrarna, menar Ståhl som alltså blev EM-tvåa och var världsetta under säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer