Foto: TT Nyhetsbyrån

Ståhl kritiserar cupen: ”Skulle du slänga världsrekord i första omgången kanske det inte skulle räcka”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen genomfördes Kontinentalcupen i Ostrava. Även om Daniel Ståhl hade satt nytt världsrekord i sina fyra första diskuskast hade han inte kunna känna sig säker på att vinna tävlingen, som hade ett komplicerat och kritiserat upplägg.

– Skulle du slänga världsrekord i första omgången kanske du inte skulle komma med i fjärde omgången (och få kasta vidare), säger Ståhl till SVT Sport.

Ståhl blev femma i diskus efter att ha noterat det tredje längsta kastet. Det låter märkligt och kan ge ännu märkligare konsekvenser beroende på i vilken omgång kasten skett.

I Kontinentalcupen tävlade Amerika, Europa, Afrika och Asien/Oceanien med två deltagare vardera i varje gren. I längd, tresteg och alla kast hade specialregler införts där bara en deltagare från varje kontinent gick vidare efter tredje omgången. Det var alltså förutbestämt att den främste av Europas kastare skulle hamna i intervallet 1-4 medan den andre skulle bli 5-8.

Ståhl kastade 64,84 i första omgången men blev passerad av Europamästaren, litauern Darius Gudzius, som kastade 66,95 i andra omgången. Efter den fjärde omgången gick de två bästa vidare till en ”finalduell” vilket gjorde att Gudzius, som hade ogiltigt i fjärde omgången, plockades bort.

Kan bli tvåa i tävlingen – trots fyra världsrekord

I den officiella resultatlistan är alltså Gudzius trea trots att han hade andra längsta kastet medan Ståhl är femma trots tredje längsta kastet. Fedrick Dacres vann på 67,97, vilket han gjorde i femte och sista omgången – mot normala sex. Tvåa i tävlingen blev australiern Matthew Danny som hade det fjärde längsta kastet.

En kastare kan alltså rada upp fyra världsrekord men ändå sluta tvåa i tävlingen om det femte kastet är misslyckat eller ett övertramp. Om det varit så att ”duellanten” fått på ett bättre resultat. Prispengarna fördelades sedan, enligt normal praxis, efter de bästa resultaten. 

Ståhl vill ha tilbaka de sex kasten

Ståhl sammanfattar intrycken:

– Det spelar ingen roll liksom, slänger jag 72 meter så behöver inte det betyda ett enda dugg. Skulle du slänga världsrekord i första omgången kanske du inte skulle komma med i fjärde omgången för att det är någon annan som kastat hyfsat, säger årets världsetta.

Det låter helt snurrigt och som tv-tittare och publik måste det vara förvirrande att hänga med i tävlingen?

– Ja, så är det i alla fall, säger Ståhl och har funderingar inför nästa upplaga av tävlingen om fyra år.

– De bör förbättra reglerna till nästa gång. Ja, så får de försöka hitta kastare som tävlar mot varandra och att det ska bli sex kast i stället, säger Ståhl och understryker att han inte är den som klagar.

– Det är lite knepiga regler men det är bara att lyssna på dem. Jag har inte så mycket att klaga på men det var många andra aktiva som inte tyckte om det, säger Ståhl.

”Det är helt obegripligt”, skriver exhöjdhopparen och OS-guldmedaljören Stefan Holm, på Twitter. Mängder med klagomål har kommit på upplägget av tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.