Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Almgren berätta om sin storform. Foto: Bildbyrån

Därför är Andreas Almgren i storform: ”Det är hemligheten”

Publicerad

Ett nytt svenskt rekord, denna gång på 10 000 meter.

Andreas Almgren, 28, är i storform inför sommarens OS.

– Det är bara att spänna bågen och se hur långt det räcker, säger han till SVT Sport.

Hör Andreas Almgren berätta om formen i spelaren ovan.

Söndagens 10 000-meterslopp på The Ten i Kalifornien slutade med succé för Andreas Almgren. 28-åringen blev trea och krossade det svenska rekordet med över en minut.

– När det var två kilometer kvar kände jag att jag hade väldigt mycket kraft kvar och att jag kunde springa ännu snabbare sista varven, säger han till SVT Sport.

”Många OS-drömmar har försvunnit tidigare”

Tiden på 26.52,87 innebär att Almgren klarat OS-kvalgränsen på 10 000 meter.

– Det finns väldigt få 10 000-meterslopp att springa varje år. Det här var min chans att ta OS-kvalet, säger han och tillägger:

– Jag har haft så mycket skador genom åren. Jag har haft OS-drömmar som försvunnit tidigare, men det här gör att jag är uttagningsbar. Jag har ambitionen att vara konkurrenskraftig på OS och då behöver jag springa på de här tiderna för att vara just det.

Dubbla distanser på OS

I sommar siktar Almgren på att tävla både på 5 000 och 10 000 meter. I maj har han chansen att nå kvalgränsen på den första distansen också.

– Jag har en ambition att försöka dubbla på OS. Jag vill känna att jag ska kunna vara med när det är dags för sista varvet. Att jag gett mig chansen när det ska avgöras, sen får man se hur långt det räcker, säger Almgren.

Vad har du för målsättning inför OS?

– I det här loppet kom personen (Mohammed Ahmed) bakom mig tvåa på OS. Så att kunna vara med där framme och kämpa om höga placeringar och kanske till och med medaljer. Det känns inte helt otänkbart även om det inte är helt sannolikt heller.

Almgren ser fram emot sommaren som väntar.

– Träningen jag gör funkar, det är något jag kan ta med mig. Det gäller att inte göra något dumt nu. Jag ska inte ändra på planen. Det här var en bekräftelse på att det jag gör är rätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.