Johan Olsson, nummer 21, tar täten i Lidingöloppet. Den slutlige segraren Napoleon Solomon är iförd ett limegrönt linne med nr 1. Foto: TT.

Därför krossade Johan Olsson sitt personbästa i Lidingöloppet

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson lade skidorna på hyllan i april 2017. Ett par månader senare blev han 21:a i sitt första Lidingölopp efter ett perfekt genomfört lopp. I år pressade han den tiden med över två minuter – trots att han blivit äldre och fått längre avstånd till skidkarriären. Olsson överraskade ännu en gång. Han hade ett speciellt knep.

– Jag har tränat jättemycket på utförsbackarna, säger den folkkäre skidkungen.

När Olsson förra året sprang i mål som 21:a på 1.48.59 var han lycklig och pratade om en ”osannolikt bra tid”. Då hade han ännu nytta av den tunga skidsatsningen som betalar sig bra på ett kraftprov som Lidingöloppet över 30 kuperade kilometer. 

Därför är det kanske ännu mer sensationellt att Olsson i år var tillbaka och blev 15:e med tiden 1.46.31 – en förbättring med 2.28 sedan förra året.

Det var en bekant bana som 38-åringen kom tillbaka till, vilket gav en större upplevelse i år. 

– Det var roligare för jag hade hundra procent mer rutin så jag visste inför hur jag skulle träna och har tränat jättemycket på utförsbackarna. Jag kände att jag var mycket bra där. Det ligger till grund för att min tid är så mycket bättre i år och att jag känner igen mig från förra året, säger Olsson till Lidingöloppets webbsändning.

Tog täten i starten

Olsson hade en väldigt tydlig taktik och rusade med täten från starten på Koltorps gärde.

– Jag öppnade väldigt offensivt i år, vilket man fick äta upp. Men jag ville ha en buffert och ha den tidigt i loppet. Det är svårt att springa in tid på slutet. I skidor öppnar man väldigt mycket hårdare så därför är det så lätt för mig och jag kunde gå med täten den första kilometern, vilket kanske inte var så smart eftersom jag inte springer på min nivå, säger Olsson om taktiken.

Olsson är grundlig i sin inställning till träning och tävling och hade studerat noga inför årets lopp. Och lärt sig ett knep.

– Jag har tagit inspiration av bra löpare och mitt lilla knep är att jag jobbar med armarna för att få upp tempot på benen för att de ska röra sig fortare och då bromsar man mindre. Jag har kört backsprint 50 steg uppför en ganska brant backe och sedan har jag bara vänt och dammat ner järnet de 50 stegen, säger Olsson om förberedelserna som varit inriktade mot Lidingöloppet.

– De korta branta backarna har varit en bra Lidingöloppsträning.

Olsson har alltid förknippats med en extremt hög kapacitetet och en kroppslig skörhet, både vad det gäller sjukdomar och skador. Därför var upplägget optimalt fokuserat inför helgens lopp.

Började löpträna i juli

– Jag har cyklat mycket i sommar med ett par tävlingar. Mina ben och hälsenor tål inte så mycket löpning. Jag har löptränat sedan i juli och benat ner det i små detaljer riktat mot Lidingöloppet. Jag springer bättre på Lidingöloppet än i alla andra lopp eftersom träningen är riktad mot just Lidingöloppet eftersom det är ett så roligt lopp, säger Olsson.

Sundsvallsboende Olsson är sedan i våras anställd på halvtid av skidförbundet.

– Jag är landslagledare på halvtid som tränare för A-landslaget och uppföljningslandslaget. Jag är mycket i Östersund och Falun i veckorna och ansvarar för teknik vilket är mycket videoanalys. Jag sitter mycket bredvid på cykel och instruerar under passets gång vilket jag tycker är viktigt, säger Olsson om filosofin.

EM-deltagaren på 3 000 m hinder, Napoleon Solomon, försvarade titeln från förra året och vann på 1.37.42, en förbättring på en dryg minut sedan förra året. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.