Diamond League i korthet: Europarekord av Hassan

Publicerad

Daniel Ståhl var ende svenske deltagare vid söndagens Diamond League-tävling i London. Fler goda resultat noterades. Bland annat satte Sifan Hassan Europarekord på 5000 meter.

5000 m: Nederländskan Sifan Hassan blev trea på 14.22,12 vilket är nytt Europarekord.
– Jag gick ut hårt men var sliten både fysiskt och mentalt sedan engelska milen (världsrekord) i Monaco förra veckan men jag sprang på personrekord så jag är nöjd, säger Hassan omedveten om rekordnoteringen. Hon fick stryk av kenyanskorna Hellen Obiri (14.20,36) och Agnes Tirop (14.20,68).

En engelsk mil (1609 m): Filip Ingebrigtsen svarade på lillebror Jakobs norska rekord på 5000 meter från gårdagen och blev tvåa på 3.49,60 vilket är nytt norskt rekord på distansen.
– Två nationsrekord av Ingebrigtsens är precis som vi vill ha det, säger Filip till arrangören. Etiopiern Samuel Tefera var starkast i spurten och vann på 3.49,45.

200 m: Xie Zhenye satte kinesiskt och asiatisk rekord med att vinna på 19,88.
– Jag älskar er och de här banorna. Det här kommer att ge mig stort självförtroende inför VM, säger han.

Höjdhopp: Syriern Majd Eddin Ghazal vann på 2,30.
– Vilken underbar känsla. Det var den första Diamond League-tävlingen som jag vinner, säger Ghazal. Tvåa blev Essa Mutaz Barshim, på väg tillbaka efter en fotoperation och ett års uppehåll, som klarade 2,27. Barshim går en kamp mot klockan för att hitta formen till hemma-VM i Doha, Qatar. Han gamblade och försökte på både 2,30 och 2,32 men såg tung ut. Det var inte alls den lätthet han hade förra året.
– Framför allt är jag glad över att vara tillbaka. Jag ville prestera bättre och har en del att jobba med. Jag behöver fler tävlingar, säger Barshim.

100 m: Shelly-Ann Fraser-Pryce hade lekstuga och vann på 10,78 i ett starkt fält.
– Att gå ut och göra 10,78 är fantastiskt, säger jamaicanskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer