Foto: Bildbyrån

Diamond League i Stockholm uppskjutet

Uppdaterad
Publicerad

Diamond League-galan i Stockholm skjuts upp på grund av coronaviruset.
Nu vill arrangören att tävlingen ska genomföras senare i sommar – i värsta fall utan publik.
– Vi utesluter inte det alternativet, säger tävlingschefen Jan Kowalski.

Sedan tidigare har Diamond League skjutit på tävlingarna i Qatar och Kina, vilket gjorde att årets första gala kunde ha tagit plats på Stockholm stadion i Sverige.

Men så blir det inte.

På sin hemsida meddelar arrangören att även tävlingarna i Stockholm (24 maj), Neapel/Rom, Italien (28 maj) och Rabat, Marocko (31 maj) kommer att senareläggas som konsekvens av coronapandemin.

”Den dynamiska globala spridningen av sjukdomen covid-19, de kommande reserestriktionerna och oroligheterna för idrottarnas säkerhet har gjort det omöjligt att anordna tävlingar som planerat”, skriver Diamond League i ett uttalande och tillägger att en ny kalender för säsongen 2020 kommer att presenteras i framtiden.

– Vi vet inte definitivt, men min känsla är att det blir klart om två veckor ungefär, säger Jan Kowalski, tävlingschef för Diamond League-evenemanget i Stockholm.

Väntat besked

Han medger att beskedet var väntat och tillägger att det känns skönt att kunna förhålla sig till ett definitivt beslut.

– Vi tycker att det är bra att de tidigt bestämmer sig för att sikta in sig på något annat. Det underlättar för vår planering. Nu kan vi fokusera på att arrangera Bauhaus-galan i slutet av juli eller i början på augusti.

Tidsperioden skulle passa bra eftersom OS i Tokyo blev uppskjutet och med tanke på att friidrotts-EM alltjämt är tänkt att genomföras i Paris med start den 25 augusti.

– Men det kan vara så att vissa Diamond League-tävlingar inte kommer kunna genomföras alls även om vi hoppas att det ska vara möjligt, säger Kowalski.

”Vi kör på”

Finns den risk även för DL-tävlingen i Stockholm?

– Frågan är när vi har en situation i Sverige där myndigheterna kommer att lätta på de restriktionerna som finns nu, att man till exempel inte får ha publik på läktaren eftersom vi har en maxgräns på 500 personer. Sen får vi se hur resesituationen ser ut, vi vill ju att atleter som ska tävla på galan ska kunna flyga hit. Men vi kommer inte ställa in.

Det kan du slå fast ganska säkert?

– Ja, det är vår inställning.

Är det ett alternativ att genomföra galan utan publik?

– Det är inte det vi vill, men vi utesluter inte det alternativet i dag. Vi måste utvärdera det alternativet med noggrannhet om det blir vårt enda alternativ, säger Jan Kowalski.

Beskedet lär dock inte komma som någon överraskning för arrangören i Stockholm.

– Vi ser det som mycket liten sannolikhet att vi kan köra redan 24 maj, har tävlingschefen Jan Kowalski tidigare sagt till Radiosporten.

KLIPP: Armand Duplantis efter OS-beskedet: ”Situationen suger” (24 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Duplantis: ”Situationen suger”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer