Genzebe Dibaba har världsrekordet på 1500 meter. Hon har även tre OS-medaljer. Foto: Bildbyrån

Dibabasystrarna och Bekele sprang för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Några av världens bästa löpare genom tiderna sprang för en insamling mot coronaviruset i Etiopien under lördagen.

Den trippla OS-mästaren Tirunesh Dibaba sprang tillsammans med sina systrar Genzebe, världsrekordhållare på 1500 meter, och Ejegayehu på ett annars öde nationalstadion i huvudstaden Addis Abeba.

Inne i sitt hem på ett löpband sprang Kenenisa Bekele med familjen som åskådare.

Corona och idrott

– Jag tror att vi kommer ur den här stormen. Mänskligheten har överlevt många stora katastrofer förut. Men det kommer inte att bli lätt, säger 37-årige Bekele till Tadias.

Han har tre OS-guld på meritlistan och håller ännu världsrekorden på 5000  och 10000 meter. Nu för tiden är han maratonlöpare och har noterat den näst snabbaste tiden någonsin. Han förberedde sig för London Marathon när pandemin slog till. 

Lånat ut sitt hotell till coronapatienter

Under coronapandemin har Bekele ställt sitt hotell i Sululta utanför Addis Abeba till coronapatienters förfogande.

– Jag vill för egna pengar hjälpa dem att bli bra från den här smittsamma sjukdomen vars mystiska virus skadar hälsan och förstör livet för så många, säger Bekele.

Derartu Tulu, den första kvinnliga svarta OS-mästaren (10000 m) i Barcelona 1992 sprang från sin trädgård.

– Jag längar till den dag den här pandemin är över och vi kan springa tillsammans, sade hon i sändningen från evenemanget som kunde följas på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet