Caster Semenya till vänster driver fallet i Cas mot IAAF. Foto: TT

Dom i Semenyamålet skjuts upp – kan få konsekvenser för VM-start

Uppdaterad
Publicerad

Idrottens skiljedomstol (Cas) skulle ha meddelat sin dom i det så kallade Semenyamålet på tisdag, 26 mars. Nu står det klart att Cas skjuter upp domen en månad.

”Parterna har lämnat in nytt material och är överens om att senarelägga ett domslut i Cas till slutet av april 2019. Inget exakt datum har satts”, skriver Cas i ett pressmeddelande.

Internationella idrottsförbundet (IAAF) beslutade i fjol om nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för hyperandrogena, kvinnliga medeldistanslöpare, som skulle ha implementerats redan i november. Men den sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya – som då skulle behöva sänka sin testosteronnivå genom medicinering – överklagade till Cas.

Parterna i målet är Semenya själv, det sydafrikanska friidrottsförbundet (ASA) och IAAF.

Att domen i målet skjuts upp kan få konsekvenser vid en fällande dom som gör att kvinnor måste sänka testosteronnivåer. Det ursprungliga datumet, den 26 mars, var satt med hänsyn till att friidrotts-VM startar sex månader och två dagar senare. IAAF kräver nämligen att kvinnorna som ska medicineras gör det i ett halvårs tid för att få vara med i VM i Qatar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer