Slott Petersen tycker inte att Semenya ska få tävla mot kvinnor. Foto: TT

OS-medaljören: ”Semenya borde inte få tävla mot kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Danska OS-silvermedaljören Sara Slott Petersen tycker inte att Caster Semenya ska få tävla mot andra kvinnor.

– Det är så svårt att säga. Jag känner Semenya personligt, och hon är så rar. Men från en professionell synpunkt, tycker jag faktiskt inte att hon ska få tävla med andra kvinnor, säger Slott Petersen, OS-silvermedaljör på 400 meter häck 2016, till DR.

Danskan menar att Semenyas medfödda testosteronnivåer ger henne en fördel.

– Det är så frustrerande och jag vill överväga om det över huvudtaget är fair. Vi tränar lika mycket och är lika engagerade, men hon kommer alltid ha en stor fördel. Sedan kan jag förstå att man kan se på sporten utifrån alla etiska dilemman – har inte hon rätt till att konkurrera som alla andra? Och kan man tvinga folk att ta medicin de själva inte vill ta? säger hon.

Fredagen är den sista av fem dagar som Internationella skiljedomstolen (Cas) behandlar Caster Semenyas överklagan mot Internationella friidrottsförbundets (IAAF) föreslagna regler om testosteronnivåer.

Om Cas avslår Semenyas överklagan kommer sydafrikanskan – som är regerande OS- och VM-mästare på 800 meter – behöva medicinera för att få fortsätta tävla mot kvinnor.

Beslut från Cas väntas komma senast den 26:e mars. Anledningen till datumet är att det då är sex månader och två dagar kvar till sommarens VM i Doha. Om Semenyas överklagan avslås och IAAF:s regler börjar gälla, tvingas kvinnliga friidrottare med höga testosteronhalter lämna in prover regelbundet från och med sex månader innan mästerskap för att övervaka testosteronnivåerna. Om Semenya får avslag, har hon då alltså två dagar på sig att lämna in det första provet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.