Brianna McNeal får tävla i de amerikanska mästerskapen, samtidigt OS-kval, trots att hon stängts av för dopning. Foto: TT

Dopningsavstängd tvåa i försöket på 100 meter häck

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan stängdes Brianna McNeal av i fem år för dopningsbrott.

I natt var den regerande OS-mästaren tvåa i försöket på 100 meter häck vid USA:s kval i Eugene på 12,50 efter att ha fått avstängningen hävd i väntan på att överklagan behandlas. 

– Jag vill bara gråta just nu, sade McNeal som direkt sprang in som världsfemma på distansen.

Det var säsongsdebut för 29-åriga McNeal och första loppet på distansen på nästan två år.

Sedan i januari har McNeal varit avstängd i väntan på domen som kom 4 juni. Disciplinorganet Athletics Integrity Unit, fristående till det internationella friidrottsförbundet, dömde McNeal till fem års avstängning för att ha manipulerat dopningsprov – utan att precisera vad det handlar om för dopningsbrott.

Tiden 12,50 gör henne till femma i världen – efter blott ett försökslopp. Världsrekordhållaren Kendra Harrison var snabbast med 12,49.

En månad kvar till OS

– Jag villl bara gråta just nu. Ni förstår inte hur mycket jag gått igenom det är året, sade McNeal, som hette Rollins när hon vann VM och OS, enligt AP.

McNeal fick starta i tävlingen eftersom hon överklagat domen till skiljedomstolen Cas i Lausanne. Med OS bara en dryg månad bort är det högst osäkert om domstolen hinner ta sig an hennes fall. McNeal håller hoppet uppe.

– Jag tror på min Gud och tror att jag kommer att få en rättvis prövning. Det är det enda jag kan hoppas på, sade McNeal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.