Brianna McNeal vann Diamond Leaguetävlingen på Stockholms stadion 2018. Foto: TT

Har stängts av i fem år – kommer ändå till start i USA:s OS-kval

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni stängdes Brianna McNeal av i fem år för dopningsbrott. Högst överraskande kommer nu McNeal till start i de amerikanska OS-kvalen den här helgen i Eugene, Oregon.

Sedan i januari har McNeal, som tog OS-guld 2016 och VM-guld 2013 på 100 meter häck då under namnet Rollins, varit avstängd från träning och tävling i väntan på domen som kom 4 juni. Disciplinorganet Athletics Integrity Unit, fristående till det internationella friidrottsförbundet, dömde McNeal för att ha manipulerat dopningsprov.

I december 2016 stängdes McNeal av i ett år på grund av missar i sin vistelserapportering. Det andra positiva testet skärpte straffsatsen betydligt.

– McNeal överklagade beslutet eftersom hon inte gjort sig skyldig till dopning och är övertygad om att hon inte bryter mot någon antidopningsregel, sade hennes advokat inför helgens tävlingar enligt AP. Ärendet ska senare behandlas av idrottens skiljedomstol i Lausanne, Cas.

”Undergräver tyvärr förtroendet för systemet”

Det har inte närmare förklarats vad McNeals dopningsbrott består av.

Samtidigt med att McNeal kommer till start nekas Shelby Houlihan att starta. 1500 och 5000 m-löparen stängdes av i fyra år för ett par dagar sedan efter spår av anabola steroider. Hennes egen förklaring är att hon ätit kontaminerat fläskkött.

– Den upplevda förvirringen är förståelig och undergräver tyvärr förtroendet för systemet, säger Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsbyrån.

– Men rättsstatsprincipen måste tillämpas rättvist och lika trots den uppfattningen, och vi kan alla ha förtroende för det, säger Tygart om den förvirring som många känner inför dopningstolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.