Hassan på Diamond League i somras. Foto: Bildbyrån

Dubbla världsrekord på fem kilometer

Uppdaterad
Publicerad

Holländska mästaren Sifan Hassan och schweizaren Julien Wanders har slagit varit världsrekord på 5 km landsväg. Det inom loppet av några minuter från varandra under ett lopp i Monaco på söndagen.

Sifan Hassans avsikter blev uppenbara omgående när elitlöparna kommit iväg i hamnen i Monaco.

EM-guldmedaljören på 5000 meter tog sig längst fram bakom farthållarna och lämnade resten av fältet bakom sig när hon nådde slutet av hamnen.

Hon återvände ensam för att korsa mållinjen när klockan stannade på 14:44. Vilket var en förbättring av det nuvarande rekordet på 15:48. Brittiskan Laura Weightman sprang in som tvåa på 15:29.

– Efter tre kilometer var jag långsam och jag tänkte ”Jag kommer inte att klara det”, säger Hassan enligt IAAF.

– Jag gav verkligen upp och bara sprang, men jag ökade på slutet, och jag spurtade de sista 200 meterna. Jag är så lycklig. Det är mitt första världsrekord.

Fem minuter senare startade herrarna och Julien Wanders, som bröt Mo Farahs europeiska halvmaraton-rekord förra veckam, visade fin form. Han sprang i mål på 13.29 och sänkte världsrekordet från 13.30.

– Jag har två europeiska rekord, och nu ett världsrekord, mitt första, så det känns fantastiskt, säger han enligt IAAF.

Officiella rekord för väglöpning har existerat sedan januari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer