Duplantis avbröt tävling på grund av skadekänning – då han redan vunnit

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis klarade 5,86 i stavhopp i galan i franska Lievin. Efter det avbröt svensken tävlingen som han då ovetande hade vunnit.

– Han kände sig öm i den högra baksidan av låret, säger managern Daniel Wessfeldt till SVT Sport.

Efter 5,86-hoppet hade Duplantis en diskussion med mamman och tränaren Helena och efter det så avbröt han tävlingen.

– Han kände sig öm i den högra baksidan av låret när han började värma upp men det var inget som hindrade honom från att börja hoppa men han kände att det var lite stramt. Efter 5,86 som han klarade lätt tog han beslutet att avbryta, så viktigt var det inte, säger managern Daniel Wessfeldt till SVT Sport.

– Om det inte känns hundra finns det ingen anledning att fortsätta och hoppa högre och högre när han redan i princip säkerställt sin seger. Han behöver kanske lite behandling men det är ingen skada. Han kan vara öm ibland och det var ganska kallt i hallen, fortsätter Wessfeldt som också var i hallen.

Wessfeldt: ”Han ville inte riskera något”

– Det hade kunnat bli en skada om han fortsatt att pressa sig, då kan det bli en muskelbristning i baksidan. Han ville inte riskera något men han är säkert återställd inom en vecka, förklarar Wessfeldt.

Trots bara en halv tävling hade Duplantis Renaud Lavilllenie, Sam Kendricks och Piotr Lisek bakom sig.

Duplantis gick in på 5,60 som han klarade i sitt första försök. Även 5,86-hoppet klarades i första försöket. I sina två tidgare inomhustävlingar den här säsongen har Dupantis klarat 6,01 och 6,03 och i bägge försökt på världsrekordet 6,19 utan att lyckas.

Thobias Montler blev trea i längdhoppet på 8,03. Världsmästaren Juan Miguel Echevarria vann på 8,25.

Stökigt lopp för Kramer

Andreas Kramer hade flera incidenter tidigt i 800 m-loppet och låg sist ett tag innan han tog sig fram på slutet och sprang i mål som femma på 1.47,48. Britten Elliot Giles vann överlägset på 1.45,49.

Fanny Roos nosade på sitt nysatta svenska innerekord i kula när hon stötte 18,51och slutade fyra. Det var 15 cm från rekordnoteringen i lördags. Portugisiskan Auriol Dongmo vann på 19,18.

Lovisa Lindh blev fyra i B-finalen på 800 meter på 2.04,60 efter inte ha orkat hänga på täten det sista varvet (200 meter). Polskan Joanna Jozwik vann på 2.02,97. Brittiskan Jemma Reekie vann A-finalen på 2.00,64.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.