Duplantis aldrig orolig: ”Har alltid kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Stavhoppsfinalen blev en nagelbitare för alla som följde den med blågula ögon. Armand Duplantis klarade både 5,92 och 5,97 i tredje och sista försöket men var själv aldrig särskilt orolig.

– När jag står på banan känner jag alltid att jag har kontroll, säger 19-åringen när han gästar SVT:s studio efter att han tagit emot silvermedaljen.

– När jag tänker på det nu blir jag nervös nästan bara av att tänka på ett hopp i tredje försöket. Men av någon anledning så... När jag står på banan känner jag alltid att jag har kontroll, säger Duplantis.

Medaljen var knappast en sensation. Duplantis är en världsstjärna, och har varit det i ett par år.

Friidrotts-VM

”Jag är en erfaren stavhoppare”

– Jag är ganska ung men jag har gjort det här i ett bra tag nu. Jag har tävlat på den högsta nivån i några år nu, jag är erfaren stavhoppare. Oavsett om jag har kniven mot strupen eller inte, så känner jag att jag kan lösa det på något sätt.

Han lyckades samla sig efter två rivningar på både 5,92 och 5,97.

– När du lyckas är det kul. När du missar i tredje försöket är det hemskt. Jag hade så klart hellre haft ett prickfritt protokoll. Men tredjeförsöken är ju det som gör det intressant och onekligen underhållande.

Hur svårt är det att hoppa stav? SVT Sport reder ut:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet