Armand Duplantis tävlande för Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Därför valde Duplantis att tävla för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ungdoms-VM i Colombia 2015. Den unga stavhoppstalangen Armand Duplantis måste bestämma sig: tävla för USA eller Sverige.

Här är är anledningarna till att ”Mondo” valde den blågula dräkten.

När Armand Duplantis slog världsrekord jublade Sverige. Mediebevakningen växte från en ensam SVT-reporter på tävlingen i Polen, till ett stort pressuppbåd som välkomnade rekordhållaren hem med hurrarop på Skavsta flygplats.

Armand Duplantis firades som en blågul hjälte – men i USA, där han är född, är han inte en lika självklar stjärna.

I New York Times publicerades en längre artikel om världsrekordet. Men det var bara rubriken och det inledande stycket som handlade om själva 6,17-hoppet. Resten av texten kretsade kring det faktum att Mondo väljer att representera Sverige i OS istället för den stora friidrottsnationen USA.

– Många kommer fråga: ”Varför tävlar du inte för USA?” Men det är inte det viktiga för honom. Det viktiga är att hoppa högt och höja nivån på sporten, säger amerikanska stavhoppskonkurrenten och världsmästaren Sam Kendricks till tidningen.

Har fått det bästa av två världar

Duplantis-familjen har inte gjort någon hemlighet av att Sverigevalet har varit ett strategiskt beslut.

Mondo har dubbla medborgarskap sedan födseln: Pappa Greg är amerikan, mamma Helena svensk. Han har tränat stavhopp sedan treårsåldern, drillats av föräldrarna i en amerikansk miljö – men kan i dag, som representant för Sverige, åtnjuta fördelarna som kommer med en blågul landslagsdräkt. Som att slippa nationella uttagningstävlingar i hård konkurrens inför mästerskapen.

– Han har fått det bästa av två världar. Att få växa upp i en miljö där han helt fått ägna sig åt det han älskar. Och sedan när han har blivit äldre har han varit här (i Sverige) på somrarna och tillhört en klubb och fått godbitarna från det, säger Jonas Anshelm till SVT Sport.

Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån/rörliga bilder: Aftonbladet

Han är tränare i Uppsala IF och avslutade nyligen en sex år lång karriär som förbundskapten för U23-landslaget i friidrott. Han är också en stor anledning till att världens just nu bästa stavhoppare valde Sverige före USA.

Inför ungdoms-VM i Colombia 2015 övertalade Jonas Anshelm pappa Greg att följa med som en av landslagsledarna för svenska laget. Dessutom hade storebror Andreas Duplantis redan tävlat i stavhopp för Sverige med positiva erfarenheter.

Två faktorer som blev avgörande.

– Andreas lobbade för svenska landslaget, att det är omhändertagande och transparent med bra ledarskap. Det och att vi tog med Greg i truppen gjorde att Mondo bestämde sig för Sverige.

Imponerade på Duplantis med colombianska kontakter

Dessutom, avslöjar Jonas Anshelm, lyckades han imponera på familjen Duplantis genom sina goda kontakter med colombianska friidrottsförbundet.

– Det kan ofta bli problem när man reser med stavar. Så inför U-VM i Colombia fick jag en underskrift på förhand från colombianska idrottsministern. När Duplantis fick problem på flygplatsen visade Greg upp dokumentet och fick passera utan problem. Amerikanska lagets stavar kom däremot inte fram. Så de fick hoppa på lånade stavar, det gick inte så jättebra.

Jonas Anshelm Foto: Bildbyrån

Tror du att Armand Duplantis hade blivit lika bra om han hade vuxit upp och tränat i Sverige?

– Svårt att säga. I Sverige ska träningen vara lekfull i ung ålder där man jobbar mycket med hela kroppen. Och egentligen är det ju så familjen Duplantis har gjort. De har följt vårt koncept, den svenska träningsläran med mycket lekfullhet, säger Jonas Anshelm och tillägger:

– Men det finns skillnader. I USA från high school och uppåt så är skolan laget. I Sverige är klubben laget. Det gör att du i USA har mer resurser. I Sverige är det generellt så att du tränar brett, trots att du har talang inom en specifik gren. Helst skulle man vilja ge mer riktad träning, men då behövs jättemånga ledare.

”Jag fick utstå mycket hat”

Men trots Armand Duplantis lyckade dubbelliv har valet kommit med ett pris. När SVT Sport träffade Mondo efter hans genombrott på EM 2018, berättade han om negativa reaktioner som strömmade in.

– Jag fick utstå mycket hat och höra saker jag inte hade väntat mig av folk. Många var arga för att jag tävlade för Sverige. Jag antar att de var amerikaner, men jag ville inte läsa allt. Jag vill inte läsa hatkommentarer, sade Duplantis då.

– Jag förväntar mig en backlash inför OS, men jag har svårt att förstå det. Han går i sin mammas fotspår, det borde inte vara något fel med det, säger pappa Greg till New York Times.

Jonas Anshelm beskriver reaktionerna i USA efter världsrekordet som ”jättelöjliga”.

– Armand Duplantis är nu en megakändis i Sverige, men i Lafayette där han växte upp visste knappt någon vem han var.

– Ändå pratar vissa om att han utnyttjar amerikanska skolsystemet, men hur många icke-amerikaner är det inte på deras universitet och college? I så fall är det ju jättemånga idrottsutövare som representerar andra länder som nyttjar skolsystemet de också, på stipendium som annars hade gått till amerikaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.