Armand Duplantis hoppar stavfinal i friidrotts-VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Duplantis rev ut sig i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis hoppade som yngste stavhoppare någonsin i VM-final. Tre hoppare rev ut sig på ingångshöjden 5,50 som Duplantis klarade utan bekymmer. De kom på nästa höjd.

– Jag är besviken eftersom jag inte hoppade högt alls. Jag hoppade inte så bra som jag trodde att jag skulle göra, säger han till SVT Sport.

17-åringens två första försök på 5,65 var bra. Duplantis kom långt över ribban men rev med bröstkorgen på vägen ner. Hans sista försök sämre och ”Mondo” slutar på en nionde plats i sitt första seniormästerskap.

– Det är en konstig tävling det här. Många småsaker kan gå fel, och det gjorde det för mig. Jag hade lite otur på 5,65. Jag tycker att jag borde ha klarat det, säger han till SVT Sport.

Friidrotts-VM

Besvikelsen var påtaglig hos svenskamerikanen som tidigare i år har hoppat 5,90. Svenskt rekord och tredje bäst i världen i år.

Redan i kvalet verkade Duplantis sensationella säsong ha tagit ut sin rätt. Där hade han problem redan på 5,30 och fick hoppa många gånger innan han tillslut tog 5,70 i sista försöket och tog sig till final.

Kendricks tog sitt första mästerskapsguld

Världsrekordhållaren Renauld Lavillenie lyckades inte ta sitt efterlängtade VM-guld. Efter en av sina sämre säsonger såg han tämligen nöjd ut över sitt brons.

Vinnaren Sam Kendricks från USA var ensam över 5,95 i sitt sista försök på höjden. Piotr Lisek från Polen kom tvåa. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet