Trots en del problem så lyckades Armand Duplantis att att sig till stavfinal. Foto: TT

Armand Duplantis klar för VM-final

Uppdaterad
Publicerad

Svenske supertalangen Armand Duplantis är klar för VM-final trots en knackig start på höjdhoppskvalet. I samma kvalgrupp fanns världsrekordhållaren och förebilden Renaud Lavillenie.

– Han lugnade mig hela tiden och sa åt mig att jag skulle fortsätta göra det jag har gjort under hela säsongen, säger Duplantis till SVT Sport.

– Jag tycker mycket om honom. Jag försökte att ge honom råd, för att behövde det. Kvalet kan vara väldigt nervöst, speciellt för honom eftersom han är så ung, säger den franska världsstjärnan till SVT Sport.

Renaud Lavillenie själv tog sig enkelt vidare till final, felfri till 5,70 som räckte till avancemang. Kanske hade han en nyckelroll också i svenskens avancemang. 

– Det var tufft för honom, men han lyckades göra något bra av det. Nu är det helt annorlunda. Finalen är en helt ny tävling. Jag önskar honom det bästa, men han får gärna hålla sig bakom mig.

Tufft kval för Duplantis

17-årige Armand Duplantis är den yngste manlige stavhopparen i en VM-final. Men det var långt ifrån en spikrak väg till finalen. Han hade stora problem i kvalet och höll på att riva ut sig redan på ingångshöjden 5.30, men klarade sedan 5.30 i tredje och sista försöket.

Duplantis klarade höjderna  5.45 och 5.60 i andra försöken. När det sedan blev dags för 5.70 så var det en höjd som han var piskad att klara för att ta sig till final. Men det gick segt. Han rev två gånger, men klarade höjden i sista försöket.

”Fler hopp än jag hade hoppats på”

Armand Duplantis var nöjd över att ha tagit sig till final, men han medger att han var nervös inför sista hoppet på 5.70.

– Jag tänkte att om jag skulle missa det här hoppet så visste jag att det vara det sista hoppet för säsongen, och jag ville inte att det skulle sluta så, säger han och fortsätter:

– Jag kände mig stressad och nervös, men nu har jag tagit mig till final så då finns det inte så mycket att klaga på. Jag ska försöka att vara mer fokuserad i finalen,  säger han.

”En bragd”

Den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint var imponerad av Duplantis.

– Helt fantastiskt. Strul hela vägen, så det är imponerade att han klarade av det, säger hon till TV4 och fortsätter:

– Det är en bragd att ta sig till final på det här struliga sättet, men man ska inte räkna ut honom. Det har hans konkurrenter fått lära sig nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.