Duplantis till final – men inte utan problem

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis tog sig planenligt till stavhoppsfinal i VM. Men det var inte helt problemfritt. Det svenska medaljhoppet behövde tre försök för att klara kvalgränsen på 5,75.

– Jag släppte foten från gaspedalen och blev lite för bekväm. Jag borde kanske inte ha gjort det men men efter 5,70 var jag säker på att jag skulle vara klar för final, säger Armand Duplantis till SVT Sport.

5,70 visade sig i slutändan räcka för en finalplats i och med att svensken var felfri fram dit. Men sent in i kvalet var det fortfarande osäkert. Hela 14 hoppare klarade den höjden när de slogs om de tolv finalplatserna.

Friidrotts-VM

Problem efter lång väntan

Armand Duplantis väntade längre än sina huvudkonkurrenter och klev in i mästerskapet på 5,60. Han klarade föga förvånande både den höjden och 5,70 utan den minsta tillstymmelse till problem. Men när ribban lades på den på förhand satta kvalhöjden 5,75 såg det inte lika säkert ut. Då hade 19-åringen hunnit slappna av i tron på att han redan var vidare.

Inte förrän i det tredje försöket lyckades en då väldigt sammanbiten Armand Duplantis klara höjden och kunde pusta ut. På tisdag hoppar han som planerat VM-final.

Ensam svensk och utan idolen

Melker Svärd Jacobsson hade gärna gjort honom sällskap men tvingades stryka sig i under förmiddagen med en känning i baksida lår.

Duplantis barndomsidol, världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie missar sin första mästerskapsfinal på över tio år. Fransmannen stannade på 5,60 efter tre missade försök på 5,70.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet