Armand Duplantis leder drömstavhoppstävlingen i Kalifornien till sommaren. Foto: TT.

Duplantis leder sexmetersfält i drömtävling

Publicerad

När Diamond League kommer till Kalifornien för första gången kommer det att bjudas på en unik stavtävling. Alla nu aktiva sexmetershoppare har fått en inbjudan. Störst förväntningar kanske riktas mot Armand Duplantis som hoppade högst i världen förra året med 6,05.

”Det är inte en dröm” skriver Diamond League på sin hemsida om tävlingen 30 juni.

När Duplantis hoppade 6,05 och tog EM-guldet i Berlin var han delad tvåa utomhus genom alla tider. Endast Sergej Bubkas 6,14 från italienska Sestriere från 1994 är bättre.

Efter tävlingen reser Duplantis, som har USA som bas där han går på college, över till Europa för att fortsätta säsongen. VM i Doha i månadsskiftet september/oktober är höjdpunkten.

Lite kort om startfältet:
Sam Kendricks: Regerande världsmästare och toppade rankingen efter förra säsongen.

Renaud Lavillenie: Legendar som som vann Diamond League sju år i rad och har det bästa resultatet på amerikansk mark med 6,05 från Diamond League 2015. Hans bästa resultat 6,16 är från inomhus. Bästa utomhus är just 6,05. Känns lite på nedgång även om han gjorde 5,95 förra året.

Thiago Braz: Vann överraskande OS-guldet hemma i Rio de Janeiro 2016. Hade stora problem med skador förra säsongen och noterade bara 5,70.

Shawn Barber: Vann VM-guld 2015 som 20-åring. Hoppade 5,92 förra året.

Piotr Lisek: Säker hoppare med flera mästerskapsmedaljer. Hoppade 5,94 förra säsongen.

Timur Morgonov: Ryss som får tävla under neutral flagg, ANA. Pressade Duplantis i EM-finalen i Berlin där han tog silver.

Eftersom arenan i Eugene, som normalt används vid DL-tävlingar, byggs om inför VM 2021 kommer tävlingen att avgöras i Stanford utanför San Francisco. Det är den enda av de 14 deltävlingarna som avgörs i Nordamerika.

Inbjudna till stavtävlingen med personrekord:

Visa

1) Renaud Lavillenie, Frankrike, 6,16
2) Armand Duplantis, Sverige, 6,05
3) Tiago Braz, Brasilien, 6,03
4) Shawn Barber, Kanada, 6,00
5) Sam Kendricks, USA, 6,00
6) Piotr Lisek, Polen, 6,00
7) Timur Morgonov, Ryssland, 6,00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer